Hanna Öberg är redan unik. Ingen annan svensk skidskytt har vunnit både VM-guld och OS-guld. Foto: TT

Öberg redan unik i svenskt skidskytte

Publicerad

KRÖNIKA · Det finns många stora idrottare. De som kämpar och sliter och ibland vinner i konkurrens med de bästa i världen.
Sedan finns det såna som bara ÄR mästare. Som Hanna Öberg. Tre gånger har hon vunnit på seniornivå mot internationellt motstånd. De tre segrarna har gett henne OS-guld, EM-guld och idag VM-guld. Det är mästerligt.

Ola Bränholm

Kommentator skidskytte

I sprinten härom dagen var Hanna Öberg 1-2 milimeter från VM-guld. Det var så lite som skiljde för att den där bommen i liggande skulle bli kant ut och inte kant in. På den efterföljande jaktstarten sköt hon återigen för medaljer, men missade chansen i sista stå. Men idag visade hon vilket mästarpsyke som finns i den där skallen.

”Jag är extra fokuserad när det gäller som mest och det var bara det som gällde i dag. Jag har sett fram emot det här så himla mycket, VM på hemmaplan och jag vet att tävlingen passar mig så himla bra. Jag vet att jag har kapaciteten och att det passar mig så himla bra och att jag har gjort det förut”, sa hon i segerintervjun.

Pitetjejen Öberg har ett mästarpsyke. Där andra skjuter bort sig. Som Mona Brorsson eller självaste Johannes Thingnes Bö i jaktstarten. Eller som Paulina Fialkova idag som sköt bort guldet i sista skottet efter 19 träff. Där, i de lägena, är Hanna Öberg som allra bäst.

Inte rädd, inte fladdrig, inget bendarr, inga miljoner tankar på vad som kan hända om... Bara fullt fokus att få in pricken i siktet och krama av skotten. Det hon gör är så oerhört imponerande.

Och det finns en stor skillnad mot de tidigare gulden. Junior-VM var inga utom de riktigt skidskyttefrälsta som hade koll på. Vid OS-guldet var hon den unga nya som hade allt att vinna. Nu fanns förväntningar, från laget, från sponsorer, från alla som jobbar för att VM skall bli en riktig fest, från vallare, läkare, tränarteam och Wolfgang. Och så klart från henne själv. Hon motsvarade och överträffade alla förväntningarna och såg till att VM nu är en svensk succé oavsett vad som händer framöver.

Hanna Öberg är bara 23 år men redan nu är hon unik. Hon är den enda svenska skidskytt som vunnit individuellt guld i både OS och VM.

Hon är en sann mästare.

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa skeenden”.