Öberg: ”Skulle visa att jag är olympisk mästarinna”

Uppdaterad
Publicerad
Hanna Öberg följde upp OS-guldet på 15 km förra året med att vinna VM på hemmaplan i Östersund på samma distans. Hon boostade sig inför det avgörande sista fjärde skyttet.
– Jag ville visa att jag är olympisk mästarinna, säger hon tårögt leende.

Det var en vinst som betydde mycket för en åkare som bara har två stora individuella internationella segrar: OS- och VM-guld. Öberg, som också bor i Östersund, har ännu aldrig vunnit individuellt i världscupen.

– Jag var så himla fokuserad och jag ville det här så himla mycket. Att jag kunde göra det betyder så himla mycket, säger Öberg med tårarna rinnande till SVT Sport.

Hur var det på vallen?

– Jag hade ett bra träningspass i går på skjutvallen och hittade tillbaka till fokus. Jag tog tiden på mig och var superfokuserad och jobbade med varje skott och gjorde hela jobbet ordentligt, säger Öberg och torkar bort tårarna med vänster handske.

Hon hade fokuset fullt påkopplat från start till mål.

– När jag kommer in till sista skyttet så tänker jag bara ett och ett skott och tänkte att jag ska visa att jag är olympisk mästarinna, säger hon och spricker upp i ett stort leende. 

Hur lyckas du plocka fram det lilla extra?

– Jag är extra fokuserad när det gäller som mest och det var bara det som gällde i dag.

Stängt av medier under mästerskapet

Du kliver in här som olympisk mästare och så ska du prestera igen.

– Jag har sett fram emot det här så himla mycket, VM på hemmaplan och jag vet att tävlingen passar mig så himla bra. Jag vet att jag har kapaciteten och att det passar mig så himla bra och att jag har gjort det förut. Att jag kan göra det igen, nej men jag blir så stolt över mig själv.

Formen har varit bra men det har bara varit nära fram till i dag.

– Jag har inte känt av någon yttre press utan varit väldigt fokuserad, har inte läst någonting eller kolllat någonting och fokuserade bara på mitt eget, bara haft fokus på det.

Vad betyder det här?

– Det betyder så mycket. Nu ska jag snart få gå upp, i alla fall i kväll, och lyssna på nationalsången. Det ska bli häftigt. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer