• Viktigt meddelande:

    Kraftig rökutveckling från industribrand i Halmstad. Boende i närheten uppmanas att hålla sig inomhus och stänga ventilationen Läs mer

Hanna Öberg fick med sig ett guld från hemma-VM i Östersund. Foto: TT.

Öberg testar nytt upplägg – på hög höjd

Uppdaterad
Publicerad

Hanna Öberg har de två senaste säsongerna vunnit OS- och VM-guld på distansen över 15 km. VM i vinter och OS om tre år kommer att avgöras på hög höjd vilket gör att det blir en del förändringar i upplägget.
– Vi kommer att ha ett höghöjdsupplägg. Det blir helt nytt för mig, säger Öberg som berättar att hon har ett visst utbyte med längdskidstjärnan Stina Nilsson.

Nästa säsong har VM i Antholz som höjdpunkt, vilket kräver ett annat upplägg. Man stannar inte bara över ett veckoslut för ett par världscuptävlingar utan mästerskapet är utdraget över tio dagar. 

– Det som blir skillnaden i år är att vi kommer att ha ett höghöjdsupplägg inför VM i Antholz som går på hög höjd. Vi tittar även längre fram mot VM i Beijing (Peking-OS 2022) som kommer att gå på hög höjd. Så att man får det här höghöjdsupplägget och vet hur det funkar och hur man reagerar på det. Det blir helt nytt för mig, jag har aldrig gjort en höghöjdsuppladdning tidigare. Det kommer att bli väldigt spännande, säger 23-åriga Öberg till SVT Sport.

Hur kommer det att gå till?

– Senare i juni åker vi på läger till Toblach, vilket inte är hög höjd utan lite mer mellanhöjd, men det ligger nära till Antholz eller ännu högre upp vid Obertilliach men framför allt har vi ett läger i september då vi ska vara i Frankrike i tre veckor på ett riktigt höghöjdsläger. Jag vet inte riktigt hur det kommer att gå till men det kommer att vara ett rejält höghöjdsläger där man verkligen har koll på acklimatiseringen.

Hur hög höjd är man på då?

– Jag vet inte exakt men man kommer väl upp på mer än 1500 meter (över havet) antar jag.

Det är höjden geografiskt sett? Inte några höghöjdshus och sådana saker?

– Nej, utan vi tar oss till de platserna.

Lunchar med Stina Nilsson

Östersund är ett vintersportfäste och mängder av framgångrika idrottare håller till där.

– Det händer att jag stöter på en sådan som Stina Nilsson någon gång ibland eftersom jag bor i Östersund men jag kan inte säga att vi tränar ihop. Men vi käkar lunch ihop ibland, säger Öberg.

Men då kommer man in på träningstankar?

– Ja, absolut man pratar om det och det är alltid spännande att jämföra och så, förklarar Öberg.

Men ni tränar inte ihop fysiskt?

– Nja, det skulle jag inte kunna påstå men jag träffar väl på henne i spåret någon gång.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer