Öberg utanför toppen efter tre bom i sista

Uppdaterad
Publicerad

Hanna Öberg hade en gyllene chans att ta en medalj i den första individuella VM-tävlingen, sprinten, i Antholtz. Men då ställde vinden till det för svenskan i det sista skyttet – och hon drog på sig tre straffrundor.

– Jag vet att jag kan bättre än såhär, säger en besviken Hanna Öberg till SVT Sport.

Vinden var lurig i Antholz, och många stjärnor hade problem med skyttet.

För de norska åkarna var det framförallt i det stående som skotten gick snett. Medaljhoppen Ingrid Tandrevold gick från noll till fyra bom i andra, medan Tiril Eckhoff gick från två till sex bom. Det enda norska hoppet blev då Marte Olsbu Röiseland, som med endast en bom skulle nå ända till pallen.

”Jag vet inte vad som händer”

För det stora svenska hoppet, Hanna Öberg, började det bra med fem träff i första skyttet. Och efter stark åkning hade hon bäst tid inför andra skyttet. Men hon behövde skjuta fullt för att säkra pallplatsen. Det blev dock tre bom för Öberg, och hon tappade chansen till en medalj.

 I mål blev svenskan till slut 18:e, 57 sekunder efter segraren Röiseland.

– Jag vet inte vad som händer när jag kommer in på stående, jag måste analysera det ikväll. Det är jättetråkigt, säger Hanna Öberg till SVT Sport.

Den enda som var i närheten av att hota den norska stjärnan var förvånande nog amerikanskan Susan Dunklee. Med fullt skytte gick hon ut i ledning efter andra skyttet, men kroknade i spåret och hamnade till slut 6,8 sekunder efter i mål och fick med sig en silvermedalj. Bronsplatsen knep något oväntat tjeckiskan Lucie Charvatova, som med en bom tog sig in 21 sekunder efter Röiseland.

Lillasyster Öberg bästa svenska

Bästa svenska blev Hanna Öbergs lillasyster Elvira. I hennes VM-debut imponerade hon på vallen med endast en bom, och åkte till slut in 47,4 sekunder efter Röiseland, vilket räckte till en 13:e-plats.

– Jag är jättenöjd med min insats idag. Det är tufft att komma in och skjuta stå här, säger Öberg till SVT Sport.

– Jag tar det ganska lugnt på första varvet, då har jag krafter kvar på slutvarvet. Att få lyckas göra ett bra lopp är jag verkligen jättenöjd med.

– Elvira är alltså femma på slutvarvet, riktigt starkt. Hon är 26 sekunder från pallen. Man ser vad som är möjligt, hon är 20 år, konstaterar SVT Sports expert Björn Ferry.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.