Öberg vill avsluta säsongen på topp: ”Slåss om lilla kristallkulan”

Uppdaterad
Publicerad

Hon körde ALLA sju VM-lopp, tog tre medaljer, varav ett guld, och slutade topp-5 i samtliga tävlingar. Skidskytte-VM:s drottning Hanna Öberg är tre dagar efter avslutat succémästerskap tillbaka i världscupen – när finalerna från Oslo inleds under torsdagen.

Öberg har tagit det lugnt sedan VM och haft två vilodagar hemma i Östersund innan det var dags för en lång resa till Oslo. Istället för flyg har laget åkt en minibuss via Trondheim

– Det tog ganska många timmar. Men jag tycker det är förhållandevis en ganska smidig resa. När du flyger utsätter du dig för lite mer risker. Och det går oftast inte snabbare när du måste flyga flera omgångar, säger Öberg till SVT Sport om resan till VC-avslutningen.

Kan vinna masstartscupen

En avslutning som framförallt  kommer att handla om chansen att vinna en av totalcuperna, den i masstart där Öberg just nu är tvåa, bara fem poäng efter italienskan Wierer.

– Jag vill knyta ihop säcken den här säsongen. Sedan har jag någonstans i bakhuvudet att jag har en liten möjlighet att slåss om den lilla kristallkulan i masstartscupen.

– Det är ingenting som jag tänker jättemycket på. Men det är kul att ha möjligheten. Masstarten har jag åkt alla tävlingar, övriga distanser har jag inte gjort det. Om det skulle gå vägen skulle den här säsongen bli ännu mycket bättre än vad den redan är. Skulle jag inte fixa det, så är det ingen fara heller.

Du ligger sexa i den totala världscupen – hur viktig blir avslutningen för dig?

– Egentligen spelar det inte så stor roll när jag utvärderar den här säsongen. Jag kommer vara väldigt nöjd med min säsong oavsett. Men det är klart att jag hållit en väldigt hög nivå genom hela säsongen. Det vill jag kunna fortsätta göra även den här helgen.

”Får se till att ha en bra balans”

VM-succén har förutom medaljer gett Öberg mycket prispengar och framförallt uppmärksamhet.  Hon har ännu inte kännt av någon större skilnad från hur det var innan VM.

– Nej, inte än iallafall. Jag har inte kommit så långt i det. Det får vi se hur det är, efter säsongen, när man får lite vila och så. Jag tycker det är rätt så likt ännu.

Din presskontakt Torbjörn Nordvall säger att det är många fler förfrågningar angående dig efter VM. Vad känner du själv att du fått för gensvar efter VM i Östersund?

– Jag har bara hunnit höra litegrann vad det är för något som kommit in. Jag får sätta mig ner efter säsongen och kolla på det. Det är ju klart att det blir mer sådana andra saker som sker utanför idrotten, än min vardag med träning. Det som är direkt kopplat till skidskyttet kommer fortsatt vara väldigt likt. Det är allt runt omkring som man får se till att ha en bra balans i.

Många konkurrenter i sprinten

Idag inleds tävlingarna med sprint.

– Det ska bli kul att tävla. Det är väldigt fint väder. Jag tror att det kommer bli en spännande tävling, och det kommer bli intressant att se hur jag står mig.

Vilka ser du som dina största utmanare?

– Det finns jättemånga. På damsidan i år har det varit öppet. Det är många som vunnit tävlingar. Det tycker jag är väldigt roligt. Det finns inte några enstaka stora favoriter. Det finns över tio tjejer som kan vinna en tävling, och det tycker jag är kul.

Ställningen i masstartscupen inför Holmenkollen

WIERER: 165 p

OEBERG: 160

FAILKOVA: 156

TANDREVOLD: 132

YURLOVA-PERCHT: 132

BRORSSON: 130

ROEISELAND: 129

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.