Hanna Öberg. Foto: Bildbyrån.

Ny succé i skidskytte – Hanna Öberg vann sprinten

Uppdaterad
Publicerad

Sverige glänser i säsongsupptakten i skidskytte. Hanna Öberg vann damernas sprint i Kontiolahti överlägset – hennes första sprintseger i världscupen.

– Jag är supernöjd, säger hon till SVT Sport.

Det har varit en blågul pallfest i världscuppremiären i Finland i helgen. Först körde Johanna Skottheim in som trea i damernas distanslopp i lördags och sedan fyllde herrarna – genom Sebastian Samuelsson och Martin Ponsiluoma – på med en andra- respektive tredjeplats i söndagens sprint.

Damernas sprint?

Det blev en uppvisning av Hanna Öberg.

25-åringen, som aldrig tidigare vunnit en sprinttävling, var vindsnabb i spåren, sköt fullt och gick i mål nästan 24 sekunder före regerande sprintvärldsmästaren Marte Olsbu Röiseland.

”Öppnade hårt”

– Jag är jättenöjd. Jag öppnade ganska hårt ut från stadion och fick kvitton på det. Det känns jättebra, säger Hanna Öberg och fortsätter:

– Jag kände mig trygg på skjutvallen i dag. Efter förra säsongen satte jag upp mål för mig själv att jag ville vara med och kunna fajtas om att vinna en sprint. Jag är jättenöjd.

Sverige i topp

Där bakom imponerade Johanna Skottheim och Mona Brorsson, på fjärde respektive femte plats.

Norska Karoline Offigstad Knotten blev trea.

Regerande mästaren i totalcupen, italienskan Dorothea Wierer, bommade ett skott i första skyttet och hamnade utanför topp 20.

Även Tiril Eckhoff, Norge, hade en tung dag och sköt bort sig redan på det inledande skyttet, tre bom.

KLIPP: Dubbelt på pallen för herrarna

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.