Kaisa Mäkäräinen vid den sista tävlingen i Kontiolahti. Foto: TT

Mäkäräinen: ”Då hade jag fortsatt karriären”

Uppdaterad
Publicerad
Kaisa Mäkäräinen lade skidorna och geväret på hyllan efter hemmatävlingen i Kontiolahti för två veckor sedan. Nu berättar 37-åringen att hon hade fortsatt en säsong till om det finländska skidskyttelandslaget kunnat värva den franske supertränaren Siegfried Mazet.
– Då hade jag fortsatt karriären, säger Mäkäräinen.

Siegfried Mazet var mannen bakom Martin Fourcades framgångar och gjorde en kontroversiell övergång till Norge för ett par år sedan. Den gångna säsongen har varit en norsk-fransk uppgörelse på herrsidan och den totala världscupen avgjordes inte förrän i den sista tävlingen, jaktstarten i Kontiolahti, där Martin Fourcade vann och satte en nästan perfekt punkt för karriären.

Den norska suveränen Johannes Thingnes Bö, som missade fyra skott, blev fyra och säkrade dock den totala världscupen med två poäng före Fourcade, som inte fick ett Hollywoodslut.

Det är ingen tvekan om att Mazet gjort stort avtryck hos Mäkäräinen som sneglat på de norska framgångarna dirigerade av fransmannen.

”Finns magi hos den mannen”

– Det måste finnas en del magi hos den tränaren. Det hade varit fascinerande att vara tränad av den bästa skidskyttetränaren i ett år och se vad jag skulle ha åstadkommit, säger Mäkäräinen till finländska Helsingin Sanomat.

Direkt efter den sista tävlingen och tårarna efter beskedet om att karriären var över berättade Mäkäräinen att beslutet togs sent.

– Det var inte planerat att ta beslutet den här veckan, sade hon då till SVT Sport.

Med distans till sitt avsked kan Mäkäräinen, som är tvåa genom tiderna på damsidan med 85 världscuppallar efter Magdalena Forsberg som har 87, inte låta bli att tänka på vad som kunde ha skett.

– Om Mazet hade blivit tränare i Finland, skulle min karriär ha fortsatt. Mazet fick en enorm påverkan på det norska herrlandslaget, funderar Mäkäräinen.

KLIPP: Mäkäräinen i tårar efter karriärens sista lopp (14 mars 2020)
 

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Mäkäräinen i tårar – jaktstarten blev karriärens sista Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer