Wolfgang Pichler glädjs med de två svenska världsmästarna de senaste dagarna. Foto: Bildbyrån

Pichler gläds åt ”sönernas” VM-guld

Uppdaterad
Publicerad

I går slog Nils van der Poel till och vann Sveriges första VM-guld i skridsko på 45 år. I dag vann skidskytten Martin Ponsiluoma det första individuella svenska herrguldet i VM på 63 år. 

– De är som mina barn, det här är något speciellt, säger skidskyttelegendaren Wolfgang Pichler till SVT Sport.

66-årige Pichler har tränat det svenska skidskyttelandslaget i flera omgångar och lämnade förbundet 2019. Han har sedan dess en tjänst på SOK som talangutvecklare med uppgift att hitta medaljchanser för Sverige i sporter som varit mer eller mindre bortglömda i Sverige. Där fastnade han för Nils van der Poel.

– Jag fick stöd från SOK för drygt ett år sedan och det var väl egentligen Wolfgang Pichler som i och med hans anställning där jobbade ganska hårt för att jag skulle få det stödet. Han trodde på det jag gjorde, sade van der Poel nyligen till SVT om grunden för de framgångar som kommit den här säsongen.

”Det är som en dröm”

Pichler har därmed haft högtidstunder framför tv:n två dagar på raken.

– Det är som en dröm, i går van der Poel och i dag ”Ponsi”. De är som mina barn, det här är något speciellt, säger Pichler till SVT Sport.

– Han åkte fantastiskt bra och jag tänkte att om han skjuter 0-0 så vinner han guld. Ponsi har gått en lång väg, men ingen kan säga att det handlar om tur, säger Pichler som känner igen upplägget för den svenska skidskytteliten.

Laget, speciellt damerna, gick urstarkt före jul men hade en liten dipp i omstarten efter nyår. Men två tävlingsdagar i VM har gett ett guld och ett brons. För ett år sedan blev det ett brons för Hanna Öberg i hela mästerskapet.

– Jag har fått fightas hårt för det här upplägget, vi tränar hårt över jul, vi är nertränade och går lite sämre i tävlingarna därefter för att vara i superform till VM, säger Pichler om toppningen av formen, som verkar ha skett perfekt.

SE MER: Chabloz glädjetårar: ”Det var så jäkla kul”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.