Pichler tränade det ryska damlandslaget 2011-2014. Foto: Bildbyrån

Pichler: Stoppa Ryssland från tävling

Uppdaterad
Publicerad

Stoppa det ryska laget från att tävla. Det vill Sveriges förbundskapten Wolfgang Pichler. ”Om de inte får tävla – då blir det kännbart för dem”, säger Pichler till SVT Sport.

Om misstankarna mot de ryska skidskyttarna stämmer, då menar Pichler att en avstängning vore det bästa straffet.

– Min åsikt är i så fall att det ryska laget försvinner – att de får en chans att tänka över det här, säger Pichler.

– Jag kan lova att om de inte får VM 2021 eller om de måste böta, det är ingen stor grej. Men om de inte får tävla, då blir det kännbart för dem.

Tränade ryska damlandslaget

Från 2011 och över OS i Sotji 2014 var Wolfgang Pichler tränare för det ryska damlandslaget. Skidskytteprofilens uppfattning är att hans lag då var helt rent.

– Jag var så säker på att vi var rena. Jag vet i min själ att jag alltid jobbat 100 procent rent. Men det de gör bakom kulisserna i Ryssland, du har ingen chans.

Pichlers egen teori är att det är KGB som ligger bakom den systematiska dopningen.

– Det här kommer från toppen i Ryssland. Det här är KGB:s verk, det är regeringens verk. Det är som i en kriminalroman, det är som James Bond.

KGB, är du säker på det?

Ja, jag är säker. När jag var i Ryssland frågade de vår ordförande om han behövde hjälp från KGB. Jag tänkte att jag var med i film. ”KGB, vad är det här? Vi håller på med sport.”

IBU har extrainsatt möte

På torsdagen bekräftade internationella skidskytteförbundets ordförande Anders Besseberg att de fått en lista med 31 misstänkta skidskyttar från Wada.

I ett pressmeddelande specificerar IBU senare att det rör sig om 31 fall. Det vill säga om någon åkare uppmärksammats flera gånger i McLaren-rapporten, är än så länge oklart.

– Vi ska ha ett extrainsatt styrelsemöte på torsdag, då kommer vi få klarhet i fler detaljer, säger Olle Dahlin, vice ordförande i IBU, och ordförande i Svenska skidskytteförbundet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer