Olga Podtjufarova. Foto: Bildbyrån

Försvann i två år – nu är VM-medaljören tillbaka

Uppdaterad
Publicerad

Hon slutade för tre år sedan.

För att försöka göra comeback året efter i ett annat landslag.

Men Olga Podtjufarova nekades av Slovenien – och ryska VM-medaljören gjorde nu sitt första lopp på två år.

”Dags att höja sig”, skriver hon.

28-åriga Olga Podtjufarova har varit borta från den stora skidskyttescenen sedan 2018. Då meddelade hon, som har tagit VM-brons i mixedstafett, att hon slutar. Men hennes avslut varade inte särskilt länge, och i oktober 2019 godkände Ryssland att hon bytte landslag till det slovenska.

Hon väntade i 18 månader i Slovenien, till ingen nytta. För Podtjufarovas försök att få medborgarskap i landet misslyckades.

”Självklart var den här utvecklingen ett slag under bältet för mig. Allt gick fel, nu försöker jag bara tänka framåt”, skriver Podtjufarova på Instagram.

26:a i återkomsten

Nu ska hon återigen försöka skjuta in sig i det ryska landslaget. Och i helgens ryska mästerskap i Chanty-Mansijsk gjorde hon sina första lopp på två och ett halvt år. Det blev ingen succé, där hon bland annat blev 26:a i sprinten med en bom. Två minuter och 39 sekunder efter vinnaren Jevgenija Pavlova.

”För att summera mina resultat så är det bara att konstatera att jag måste höja mig”, skriver hon.

Hon vågar inte svara än om hon blir uttagen i Ryssland och får tävla på vinter-OS nästa år.

– Jag måste först ta mig igenom sommarträningen, det kommer klarna i höst, säger hon till Tass.

Förutom VM-bronset i mixedstafett har Podtjufarova tre individuella pallplatser i världscupen, där en var en seger i sprint säsongen 2015/2016.

MER SKIDSKYTTE: Hanna Öberg och Jesper Nelin vann överlägset (28 mars 2021)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.