Ponsiluoma sköt bort Sveriges chanser i stafetten

Uppdaterad
Publicerad

Jesper Nelin är förkyld – då fick Oskar Brandt, 25, för första gången chansen i ett svenskt stafettlag i världscupen. Men debutanten fick ett tufft utgångsläge efter att Martin Ponsiluoma dragit på sig en straffrunda – och Sverige lyckades inte följa upp succén från den senaste stafetten.

I den senaste världscupstafetten vann Sverige – den första blågula herrsegern på två år.

Men i snöfallet i Oberhof under fredagen var Sverige inte i närheten av pallen – Martin Ponsiluoma sköt bort Sveriges chanser på den andra sträckan.

Ponsiluoma: ”Frustrerande”

25-åringen tog över efter Peppe Femling och gick ut hårt och plockade ett par sekunder och några placeringar direkt. Men i det liggande skyttet bommade han tre skott, de tre extraskotten räckte inte – och Ponsiluoma fick ge sig ut på en straffrunda.

– Jag vet inte vart jag bommade. Det är frustrerande, säger Ponsiluoma till SVT Sport efteråt.

Men i det stående skyttet tog Ponsiluoma revansch när han sköt både fullt och snabbt. Men när ”Ponsi” sedan växlade till stafettdebutanten Oskar Brandt var Sverige en minut och 38 sekunder sekunder efter som tionde nation.

– Jag är glad att jag klarade straffrunda, det stående skyttet är jag nöjd med, säger Brandt.

För i det liggande skyttet bommade även Brandt tre skott, men han lyckades sätta extraskotten och undvek straffrundan. I det stående blev det ytterligare en bom och ett extraskott. På slutvarvet tappade Brandt sedan 30 sekunder, innan det var dags att växla över till Sebastian Sameulsson.

Då sågs den svenske slutmannen springa ut till växlingsområdet.

– Vi får rapporter om att han sprang fel, säger SVT:s kommentator Lotta Fahlberg i sändningen.

Men den stressiga starten verkade inte störa Samuelsson alls. I liggande skyttet sköt han fullt på 27 sekunder.

Också i det stående skyttet var Samuelsson felfri och han körde upp Sverige från elfte- till sjundeplats.

Efteråt kom förklaringen till missen innan växling.

– Vi körde singelmixed här tidigare i veckan, då växlade vi inte på samma ställe. Men det var ju lugnt, säger Samuelsson.

Tysk kollaps vid näst sista skyttet

Om pallen gjorde Tyskland, Frankrike, Italien och Norge upp.

Men vid det näst sista skyttet kollapsade tysken Philipp Horn – han bommade sex (!) skott drog på sig hela tre straffrundor.

Vid det sista skyttet var Frankrike först in på vallen. Émilien Jacquelin bommade ett skott, men satte extraskottet och lämnade vallen 23 sekunder före Norge. Johannes Tignes Bö gav allt han hade på slutvarvet – men det räckte inte.

Segern till Frankrike, deras första i stafett den här säsongen, Norge tvåa och Italien trea.

Fakta: Topp tio i stafetten

1. Frankrike 1.22.28,0

2. Norge +4,2

3. Italien +1.06

4. Ryssland +1.55

5. Tyskland +2.06

6. Ukraina +2.31

7. Sverige +2.59

8. Kanada +3.05

9. Schweiz +3.17

10. Finland +3.32

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.