Sebastian Samuelsson. Foto: Bildbyrån

Press på svenska herrarna inför OS – ser ut att tappa plats

Uppdaterad
Publicerad

Just nu har de svenska skidskytteherrarna bara fem platser till OS i Peking. Det efter att de tyska herrarna presterat bättre i dagens sprint i Oberhof och därmed passerat Sverige på rankningen.

– Det är en tajt kamp. Tyskland har större möjlighet att förbättra sig på de tävlingar som är kvar, säger landslagstränare Johannes Lukas till SVT Sport.

Fyra tävlingar återstår innan den så kallade OS-rankningen stängs. Det är mixedstafetterna i morgon samt sprinten och stafetten i Ruhpolding.

Just nu är Tyskland en poäng före Sverige och man måste vara topp tre på rankningen för att få skicka sex åkare.

– De tog den första matchbollen nu. Vi kan slå tillbaka i mixedstafetten och sprinten. Vi hade bestämt sedan tidigare att toppa mixedstafett-laget för att försöka vara topp tre på rankningen, säger Lukas.

Rankningen påbörjades i inledningen av förra säsongen. Man räknar poängen för de sex bästa sprintarna, det bästa distansloppet, de tre bästa stafetterna, den bästa mixedstafetten och den bästa singelmixedstafetten.

På damsidan leder Sverige rankningen.

Fyra herrar har redan tagits ut: Sebastian Samuelsson, Martin Ponsiluoma, Jesper Nelin och Peppe Femling. Nu är alltså frågan om man får en eller två ytterligare platser att fylla.

– Sedan måste man ju titta på vad fem istället för sex platser innebär. Det finns ju också SOK-kriterier att väga in för uttagning av åkare, säger Lukas.

KLIPP: Två bom direkt för Samuelsson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.