Foto: SVT

Rikard Grip ny generalsekreterare för skidskytteförbundet

Uppdaterad
Publicerad

Förra våren lämnade Rikard Grip längdlandslaget efter tio år – i dag presenterades han som ny generalsekreterare för skidskytteförbundet.

– Skidskyttet är i en spännande utvecklingsfas. Det är en fantastisk idrott, fantastisk publiksport och fantastisk tv-sport, säger Grip till SVT Sport.

Nyligen lämnade Anders Byström jobbet som landslagschef för skidskytteförbundet och blev landslagschef för längdlandslaget. Rikard Grip, som för ett år sedan sparkades från jobbet som just landslagschef för längdlandslaget, går nu motsatt väg och blir generalsekreterare för skidskytteförbundet.

– En stor glädje, jag ser verkligen fram emot att ta mig an den nya utmaningen, säger Rikard Grip till SVT Sport.

– Det lockar mig, den utvecklingsfas som skidskyttet är i, att kunna vara med och bidra tillsammans med en fantastisk organisaion. Jag tror att jag kan vara med och bidra till att vi kan ta ytterligare några steg tillsammans.

Ledde längdlandslaget till stora framgångar

Skidskytteförbundet har den senaste tiden presenterat Anna-Maria Uusitalo som ny sportchef och Jean-Marc Chabloz som ny skyttetränare. Dessutom har nyligen Stina Nilsson, som Grip arbetat med under åren i längdlandslaget, nyligen bytt sport till skidskytte.

I förbundets pressmeddelande säger Grip att han ser fram emot att komma till ”ett förbund i medvind”.

– Landslaget har tagit fantastiskt stora kliv de senaste åren. Man har flera aktiva som kan vara med högre upp i listorna och det kommer fram nya namn, till exempel Johanna Skottheim som tog flera topp-10-placeringar i år.

”Den perfekte generalsekreteraren”

Grip, som arbetade i längdlandslaget som förbundskapten och landslagschef 2010-2019, har jobbat med OS-förberedelser hos Sveriges olympiska kommitté det senaste året. Under sina år i längdlandslaget tog de svenska åkarna 35 OS- och VM-medaljer och han utsågs till Årets Ledare vid Idrottsgalan 2015.

– Jag har haft en fantastisk tid på SOK men när det här dök upp kände jag att det kittlar, säger Grip.

Skidskytteförbundets ordförande Sofia Domeij är glad över rekryteringen.

– Rikard är den perfekte generalsekreteraren för oss. Hans bakgrund och erfarenhet är omfattande och passar oss bra. Tillsammans med hans driv och tydliga ledarskap kommer skidskytteförbundet nu att kunna fortsätta sin positiva utveckling, säger hon i ett pressmeddelande.

SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo:

– Jag vill gratulera Skidskytteförbundet till en fin värvning. Rikard Grip har gjort ett bra jobb för SOK vilket gör att vi ligger väldigt långt framme i förberedelserna mot Peking 2022, säger han i pressmeddelandet.

– Rikard kommer att stärka utvecklingen för svenskt skidskytte. SOK ser fram emot ett ännu starkare samarbete med Skidskytteförbundet med framgångar i de kommande vinterspelen.

Nilsson peppade Grip att ta jobbet: ”Hon sa 'gör som jag, följ dina drömmar'”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.