Hanna Öberg hyllas av sina italienska konkurrenter Dorothea Wierer och Lisa Vittozzi. Foto: Bildbyrån/TT

Rivalerna hyllar Öberg: ”Kan göra något riktigt bra på VM”

Uppdaterad
Publicerad

Hanna Öberg sköt snabbast av alla på vallen under sin sträcka i mixedstafetten.

Svenskans utveckling har inte gått konkurrenterna obemärkt förbi.

– Hon kan göra något riktigt bra på VM, säger Dorothea Wierer.

För Sverige slutade mixedstafetten i moll men Hanna Öberg imponerade med sitt skytte. Så mycket att skyttetränaren Johan Hagström sa:

– Hanna är kanske bäst i världen i dag, sade han i SVT:s sändning.

”Riktigt cool tjej”

Sedan OS-guldet 2018 har 24-åringen fortsatt sin resa uppåt. Något som konkurrenterna har snappat upp. Öberg sköt fullt och den liggande serien i går på 25 sekunder samtidigt som den stående var över på 18 sekunder. Där utmärkte hon sig emot norska stjärnan Tiril Eckhoff (41+25) och italienska hemmahoppet Dorothea Wierer (29+23)

– Hon är en riktigt cool tjej och är verkligen stark för att vara så ung. Hon kan göra det riktigt bra på VM. Jag har en bra känsla när det gäller henne, säger Dorothea Wierer till SVT Sport.

”Verkligen stark”

Och här får hon medhåll av lagkamraten Lisa Vittozzi, trots deras lite frostiga relationer.

– Hon är verkligen stark, är en bra skidåkare och skytt. Jag önskar henne det bästa på VM, säger italienskan till SVT Sport.

”Många bra konkurrenter”

När Öberg får höra om berömmet skrattar hon till.

– Ja, det är kul att höra att konkurrenterna tror på mig. Det handlar mycket om prestation. Men sen har jag många bra konkurrenter och just de två är bland de vassaste, även om det är många om det.

Svenskan själv vill inte prata om placeringar eller tankar på medaljer utan försöker ha kvar fötterna på jorden.

– Det handlar om vad jag gör i stunden här och nu. Det är det jag har gjort bra i min karriär tidigare och inte fokuserat för mycket på resultat, placeringar eller medaljer. Det tror jag är nyckeln.

– Jag lärde mig väldigt mycket av VM i Östersund. Ett mästerskap är långt där man har många chanser. Även om det inte går perfekt i början.

– Jag var exempelvis fyra i sprinten, bara några tiondelar från medalj. Det är klart att det var surt, men jag var direkt inställd på att det var ett bra läge inför jaktstarten. Det är många såna saker som jag tar med mig.

ARKIV: Wierer inför hemma-VM: ”Formen är inte hundraprocentig”

Hanna Öbergs placeringar i sprint i världscupen:

4 (VM Östersund 2019)

Världscupen 19/20

2 (Ruhpolding)

21 (Oberhof)

14 (Annecy)

5 (Hochfilzen)

11 (Östersund)

Svenska startnummer i VM-sprinten:

23: Mona Brorsson

42: Linn Persson

55: Hanna Öberg

67: Elvira Öberg

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.