Rodtjenkov anklagar IBU: ”Blodpass manipuleras”

Publicerad

Enligt NRK kan det vara uppgifter från den kända visselblåsaren Gregorij Rodtjenkov som ligger bakom polisrazzian mot Internationella skidskytteförbundets, IBU, huvudkontor i Salzburg. Rodtjenkov berättade för en kort tid sedan att IBU manipulerat ryska dopningspass och hjälpt RUSADA att gömma undan bevis. – Det är en sammansvärjning som går långt tillbaka, säger han till NRK.

NRK har träffat Gregorij Rodtjenkov, vissalblåsaren bakom den stora ryska dopningshärvan, på en okänd plats någonstans i USA.

Rodtjenkov var tidigare chef över antidopningslaboratoriet i Moskva men hoppade av efter OS i Sotji och har vittnat om omfattande systematisk och statsstyrd dopning i Ryssland.

Iklädd skidluva och solglasögon, berättar visselblåsaren för NRK att IBU hjälpt Ryssland att undanröja misstänkta blodpass från ryska skidskyttar.

”Situationen blev värre”

– IBU ville av oklar anledning inte utreda ryska utövare som visade onormala, extremt onormala, värden, säger Rodtjenkov.

– Situationen blev värre efter OS (i Sotji). För att det inte skulle upptäckas tog IBU med sig biologiska pass från dopade ryska utövare till RUSADA (ryska antidopningsbyrån), för att de skulle gömma dem. Och det blev gjort, fortsätter han.

Blodpassen är en databas där utövares blodvärden samlas och ger en överblick över tid vilket kan visa på onormala höjningar.

”En sammansvärjning”

Enligt Rodtjenkov har IBU både manipulerat och saboterat blodpass från ryska skidskyttar. Förbundet ska också ha avstått från att utreda misstänkta åkare.

– Det är en sammansvärjning som går långt tillbaka. Jag kan inte ge specifika detaljer men det handlar absolut om korruption, säger Rodtjenkov.

Generalsekreteraren tar timeout

Enligt ett pressmeddelande från IBU väljer nu generalsekreteraren Nicole Resch att kliva åt sidan från sina åtaganden under polisutredningen.

Förbundet bekräftar att polisen genomsökt huvudkontoret ”kopplat till utredningen av IBU:s president Anders Besseberg och generalsekreteraren Nicole Resch.

Senare under onsdagen bekräftade Wada för NRK att det även utfördes en polisrazzia i Norge under gårdagen, och att ärendet är knutet till dopning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer