Hanna Öberg smygstartar säsongen. Foto: TT Nyhetsbyrån

Rullskidskytte-SM: ”Sommarens första stora höjdpunkt”

Uppdaterad
Publicerad

I dag smygstartar skidskyttesäsongen och SVT Sport sänder. SM i rullskidskytte är en första chans att tävla om en startplats i vinterns världscup.

– Det blir intressant att se hur åkarnas form är, säger landslagstränaren Johannes Lukas till SVT Sport.

Hela den svenska skidskytteeliten finns på plats i Dala-Järna för helgens tre SM-dagar. Alla – utom Stina Nilsson, som på grund av skada tvingats tacka nej till sin mästerskapsdebut i skidskytte. Nilsson föll nyligen i en utförsbacke och fick en mindre fraktur vid armbågen.

SM blir ändå högintressant eftersom det, framför allt på damsidan, är viktiga tävlingar inför vinterns världscup. Det finns sex startplatser i världscupen men nästan det dubbla antalet åkare har en god chans att utmana om en plats.

Hanna Öberg utmanas av bland annat lillasyster Elvira Öberg, Mona Brorsson och många andra med landslagsmeriter.

Även på herrsidan finns hela den svenska eliten på plats, med Sebastian Samuelsson som största namnet.

De bäst rankade startar sist

– Den här helgen blir extra viktig för de åkare som är strax utanför A-landslaget, säger landslagstränaren Johannes Lukas till SVT Sport.

– Det blir sommarens första stora höjdpunkt. Vi har förberett oss tillsammans, med både fartpass och vissa tävlingspass, men vi ser fram mot SM som ett större tävlingsmoment.  Det blir en chans att se vart åkarna står just nu. Jag tror att formen kan vara bra på flera håll.

Nytt för årets SM är att de bäst rankade åkarna startar sist, istället för att lottas i startlistan.

På grund av Corona-pandemin körs tävlingarna på Snöå skidstadion, som på så många andra håll, utan publik. I samma sändning avgörs också backsprint på rullskidor i Alliansloppet med många längdstjärnor.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.