Antidopningslaboratoriet i Moskva 2016. Här var Rodjtenkov chef under de tunga dopningsåren 2005-2015. Foto: TT.

Ryske visselblåsaren dömer ut hela antidopningsarbetet

Uppdaterad
Publicerad

Efter den senaste skandalen med österrikisk polis som utreder dopning inom skidskyttet dömer den ryske visselblåsaren Gregorij Rodtjenkov ut hela antidopningssystemet.

– Generellt sett är hela dopningssystemet väldigt sårbart för manipulation, säger Rodtjenkov till NRK.

I centrum för dopningsutredningen står chefen för det internationella skidskytteförbundet, IBU, norrmannen Anders Besseberg, 72, som anklagas för att ha dolt 65 dopningsfall sedan 2011. Besseberg, som förnekar skuld, är under utredningen avstängd tills vidare.

Rodtjenkov, som var chef för rysk antidopning 2005-2015 och enligt egen utsago dopade tusentals ryska idrottsmän, riktar kritik mot systemet där de enskilda idrottsförbunden leder antidopningsarbetet.

Döljer sitt utseende på hemlig ort

– De har jobbat med blodpass i flera men ingen åker fast. Det kan inte vara möjligt, säger Rodjtenkov iförd rånarluva och skyddande glasögon från en hemlig ort i USA dit han flydde under vintern 2016. Han döljer sitt utseende av rädsla för att utsättas för ett attentat av ryska agenter.

Besseberg går emot Rodtjenkovs utspel.

– Under de senaste åren är det vare sig de nationella antidopningsbyråerna eller Wada som fått fast en endaste skidskytt på internationell nivå. De som åkt fast har vi i IBU tagit, säger Besseberg som suttit med i Wada sedan starten 1999, men nu hoppat av.

Besseberg har inte hört något från Wada under utredningen.

– Nej, jag har inte hört ett ord från Wada, men jag tror att de känner mig så bra att de vet att jag kommer att agera som man borde göra i en sådan här sak.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.