Foto: BILDBYRÅN

Ryssland blir av med skidskytte-VM

Uppdaterad
Publicerad

Skidskytte-VM 2021 skulle ha avgjorts i ryska Tjumen, men nu fråntas Ryssland mästerskapet efter de omfattande dopningsskandalerna. ”Det är jättekännbart”, säger Ingemar Arwidson, generalsekreterare svenska skidskytteförbundet. 

Internationella skidskytteförbundet (IBU) tog beslutet på en extrainsatt kongress dagen före VM-premiären i Hochfilzen. Förbundet har gett Ryssland 14 dagar att dra tillbaka värdskapet, annars fråntas ryssarna mästerskapet.

– Det går inte att misstolka uttrycket på de ryska delegater som är här. Det är jättekännbart för dom, säger Ingemar Arwidson.  

VM-vintern

Vilka som kommer arrangera VM 2021 kommer avgöras på IBU:s kongress 2018.

Dubbla maxstraffet

Under mötet tillsattes en arbetsgrupp som ska arbeta för en hårdare straffskala vid dopningsbrott. IBU vill dubbla maxstraffet från fyra till åtta år, införa sanktioner mot startkvoter och ge högre böter. Men för att höja maxstraffet krävs Wadas medgivande.

– Startkvoter och högre böter är lättast, för det kan IBU göra själva. Det ska tillämpas från nästa säsong, säger Arwidson.

– Längre straffskala är ett eget kapitel, där måste vi vara synkade med Wada. Däremot kan vi propagera för att skalan ska bli hårdare, och det ska vi göra.

Vad är känslan efter mötet?

Jag tycker att det vi kom fram till är så bra man kunde komma. Nu är det jobbet i arbetsgruppen som blir helt avgörande för vad vi får för facit av den här kongressen, säger Arwidson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

VM-vintern

Mer i ämnet