Foto: Bildbyrån

Så lider skidskyttestjärnorna av sviterna efter corona

Uppdaterad
Publicerad

Skidskyttesystrarna Fialkova har valt att resa hem från världscupen och Italiens VM-hopp Lisa Vittozzi har kämpat med formen under säsongen. Orsaken: Stjärnorna lider fortfarande av sviterna efter covid-19.

– Det är klart att det är oroväckande att höra att de får stora problem, säger Elvira Öberg till NRK.

Under mixedstafetten i Oberhof i söndags fick Slovakiens Ivona Fialkova, 26, andningssvårigheter och kollapsade efter växling. Hon skickade ut lillasyster Paulina på andrasträckan innan hon bröt ihop i tårar.

Efteråt valde systrarna att åka hem från världscupen. De orkar inte fortsätta tävla – och nu berättar de att de forfarande upplever problem, efter att de för två månader sedan varit sjuka i covid-19.

”Hälsan först”

”Jag vill informera om att hälsoproblemen i samband med covid fortfarande finns kvar och för närvarande är oförenliga med elitidrott. Vi bestämde oss för att genomgå mer detaljerade undersökningar och det är därför vi åker hem till Slovakien”, skriver Ivona Fialkova på Instagram.

”Hälsan kommer först”, skriver systern Paulina.

Även Italiens Lisa Vittozzi, som varit en av världens främsta skidskyttar de senaste åren, insjuknade i corona före säsongen. Nu har hon slitit med formen.

– Jag känner mig trött varje dag. Jag saknar energi och min kropp känns inte bra. Det är väldigt tufft, säger hon till NRK.

Orolig

Vittozzi tror att det finns en koppling till sjukdomen.

– Jag vet inte säkert, men jag tror det eftersom jag kände mig väldigt bra i oktober och efter att jag smittades av corona har jag känt det motsatta.

När svenska stjärnskottet Elvira Öberg får höra om hur konkurrenterna mår blir hon orolig.

– Luftrör, lungor och andning är ju viktigt för oss som sysslar med uthållighetsidrott, speciellt på vintern. Så det är klart att det är oroväckande att höra att de får stora problem.

KLIPP: Samuelsson vurpade på upploppet (13 jan 2021)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.