Hanna Öbergs form var svagare i säsongsavslutningen i Östersund. Lärdomar har dragits så att hon ska slippa dippar under nästa säsong. Foto: Bildbyrån.

Så ska Hanna Öberg slippa svackorna

Uppdaterad
Publicerad

Efter energidippen i VM och en svag avslutning på säsongen har skidskyttestjärnan Hanna Öberg och landslagsledningen dragit lärdomar inför den kommande OS-säsongen.

– Att ligga på rätt sida med energibalansen och vara noga med återhämtningen, säger hon.

Under VM i Pokljuka gjorde Öberg ett par sämre lopp (tia i sprint och 13:e i jaktstart) då hon inte tyckte att kroppen svarade. Hon och landslagsledningen förstod att det handlade om att hon låg back energimässigt och receptet blev att trycka i sig pizza och kakor och hålla sig i stillhet.

Svaret blev en andraplats i distansloppet.

När sedan världscupen avslutades i Östersund hade den fina form hon haft tidigare under säsongen försvunnit och hon fick placeringarna 52, 54 och 24 och halkade ner till fjärde plats totalt i världscupen.

”Inte gå över på fel sida”

Så här säger nu Öberg om de lärdomar som dragits efter dipparna.

– Det handlar delvis om att se till att ligga på rätt sida med energibalans över lång tid och inte gå över på fel sida om gränsen. Och att vara väldigt noga med återhämtning överlag.

Åkarna har ett väldigt tufft tävlingsprogram, så det gäller att se till att man får tillräckligt med återhämtning, konstaterar hon.

– Men det handlar också om att klara av att prestera på skjutvallen även de dagar jag inte har den bästa åkformen, att inte ge bort nånting i onödan. Om jag skjuter bra även om jag inte har min bästa åkfart så skulle jag fortfarande kunna göra hyfsade resultat.

Hon säger att hon nu börjat jobba tajtare med Linda Bakkman som är kostrådgivare på Sveriges olympiska kommitté kring kostfrågan.

– Och jag känner att jag är på en plats i livet där allt lagts tillrätta den här sommaren. Nu har jag alla förutsättningar att göra det här bra. Och jag och Johannes (Lukas, förbundskapten) har gjort en väldigt bra träningsplan och jag har också väldigt bra sparring av de andra i landslaget, säger Öberg.

Kanske avstå lopp

Lukas säger också att man dragit lärdomar och att stjärnan kan komma att avstå en del lopp kommande vintern.

– Det finns självklart alltid den möjligheten att stå över någon tävling eller exempelvis en stafett. Man måste inte åka allt om man känner att man är lite på gränsen, säger Lukas.

Öberg körde alla lopp den senaste säsongen, inklusive sju på VM.

– Det var lite planen förra säsongen, att testa att köra alla tävlingar. Men absolut kan man tänka sig att hon står över någon tävling nästa säsong, säger Lukas.

KLIPP: Stina Nilsson om kommande upplägget: ”Ska sluta hobbyskjuta”

Fakta: Hanna Öberg

Född: 2 november 1995.

Från: Svensbyn utanför Piteå.

Bor: Östersund.

Klubb: Piteå skidskytteklubb.

Familj: Mamma Viktoria, pappa Tomas och syster Elvira (också landslagsåkare).

Främsta meriter: VM 2021: Silver i distans, brons i mixedstafett, brons i singelmixedstafett. VM 2020: Brons i masstart. VM 2019: Guld i distans, silver i damernas stafett och brons i singelmixedstafett. OS 2018: Guld i distans och silver i damernas stafett. Totalt tre individuella segrar i världscupen och ytterligare nio individuella pallplatser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.