Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: TT Nyheytsbyrån/Bildbyrån

Anamarija Lampic chockade i debuten: ”Sensationell insats!”

Uppdaterad
Publicerad

När nästan alla bommade sköt tyskan Denise Herrmann-Wick fullt och tog säsongens första världscupseger. Men mest av alla imponerade slovenskan Anamarija Lampic. I sin VC-debut sköt hon fullt i liggande och slutade femma bara 3,4 sekunder bakom Elvira Öberg.

– Det är galet. Jag bara njöt och är supernöjd, säger en brett leende Lampic efteråt.

Anamarija Lampic har, precis som sina föregångare Denise Herrmann-Wick och Stina Nilsson, gått från längdskidåkning till skidskytte inför den här säsongen.

I debuten på sprinten i Hochfilzen gick slovenskan ut stenhårt och tog en ledning på knappt 13 sekunder inför första liggande skyttet. Väl där överraskade hon alla genom att skjuta rent hus.

– Men titta, vad är det som händer? Hon sätter alla fem. Det är en sensationell insats! utbrister SVT:s kommentator Niklas Nord.

Överlägsen i total åktid

Lampic fortsatte ånga på i spåret, men i stående skyttet kom verkligheten ikapp sportens färskaste deltagare: totalt tre bom.

Men tack vare den klart snabbast åktiden, hela 27 sekunder före nästsnabbaste Elvira Öberg, räckte insatsen till en femteplats. I jämförelse med Stina Nilsson var Lampic 1 minut och 23 sekunder snabbare i total åktid.

– Hon är helt otrolig. Jag lyfter på hatten, det är jätteimponerande. Jag hade på känn att hon skulle åka bra efter det hon gjorde i Idre. Jag vet själv hur svårt jag tycker att det är. Men hon har tacklat det hur bra som helst, säger Stina Nilsson som hade två bom i dag och blev 35:a.

Två bom vardera för Elvira och Hanna Öberg

Elvira Öberg blev bästa svenska på en fjärdeplats. Både hon och Hanna Öberg hade en bom i liggande och en bom i stående. För Hanna Öberg, som slutade sexa, kom bommen i stående i sista skottet och var en snöplig kant ut.

– Det är lite skit på det där sista skottet i stå, det kändes som jag hade det egentligen. Men jag tror nästan jag hade för mycket stilla hållning och tryckte av innan jag var inne i pricken. Det var som att jag trodde jag skulle ha mer rörelse i kroppen, säger Hanna Öberg.

Resultat damernas sprint Hochfilzen

1. Denise Herrmann-Wick

2. Marketa Davidova +18,1

3. Julia Simon +20,1

4. Elvira Öberg + 32,4

6. Hanna Öberg +37,2

9. Anna Magnusson +42,3

10. Linn Persson +45,3

35. Stina Nilsson + 1.34,8

61. Johanna Skottheim +2.08,3

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.