Foto: Bildbyrån

Doldisen Samuelsson spurtade hem ett skrällsilver

Uppdaterad
Publicerad

Sebastian Samuelsson svarade för en första klassens skräll och åkte hem ett silver i jaktstarten över 12,5 km. Innan OS-debuten i Pyeongchang hade han varit 13:e som bäst i världscupen.

Svensken hade en kamp med Benedikt Doll och ryckte precis före stadion och fick en tillräcklig lucka in på upploppet. Glädjestrålande skar han mållinjen som tvåa.

Samuelsson, 20, som ännu är junior, gick ut som 14:e och hade då 34 sekunder upp till täten.

Pyeongchang 2018

– Fy fasen vad roligt! Magiskt! säger experten Björn Ferry om den bragdartade insatsen där Samuelsson knäckte den regerande världsmästaren i sprint på upploppet.

Landslagstränaren Wolfgang Pichler har upplevt det mesta men var tydligt rörd.

– Det är en dröm. Jag är verkligen glad men vi får komma ihåg att spelen ska fortsätta och att vi får fler chanser. Nu måste vi vara kalla. Vi är inte nöjda utan vill ha mer. Jag har köpt lite alkohol och i kväll kan det bli lite, säger Pichler med ett finurligt leende.

Vid det tredje skyttet radade sju åkare upp sig. Samuelsson missade sitt första skott men sköt fullt resterande i den resterandse serien och gick ut som fyra, med närkontakt till både silver och brons.

Fourcade gjorde segergest på vallen

Martin Fourcade var den ende som sköt fullt och fick en lucka till övriga åkare. Han demonstrerade sin överlägsenhet med att skjuta fullt vid det sista skyttet och göra en segergest åt publiken.

Samuelsson höll ihop sitt fjärde skytte och var felfri. Han gick ut som trea – åtta sekunder efter dåvarande tvåan Benedikt Doll. Svensken åkte ifatt och det blev en rasande kamp om silvret. 

Innan dagens insats hade Samuelsson en 13:e-plats som bäst i världscupen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Pyeongchang 2018

Mer i ämnet