Sebastian Samuelsson. Foto: Bildbyrån

Så ska Samuelsson bryta förbannelsen: ”Vill inte bli fyra igen”

Uppdaterad
Publicerad

Sebastian Samuelsson och distans brukar sluta med en knapp medaljmiss.
På senaste OS och VM har 22-åringen nosat på ädlare valörer.
– Jag vill inte bli fyra igen, säger han till SVT Sport.

Det är det tuffaste och längsta racet på VM som väntar. Åkarna ska ta sig runt totalt 20 kilometer, där varje varv är fyra kilometer långt. Och det gäller att hålla fokus eftersom skyttet är ännu viktigare med tanke på straffen. En bom innebär en minut i tidstillägg.

Under världscupsäsongen blev svensken 23:a i Östersund med två bom. I sprinten på VM blev han 11 med en bom och i jaktstarten 19:e med tre bom.

– Jag gör ett stabilt lopp och det bästa jag kan av dagen. Jag hade en lite tyngre kropp och ben. Det är på högre höjd här och jag fick slita ute i spåret. Men jag kommer vara pigg till distansen.

Tankar och förväntningar?

– Jag har kommit fyra på de två senaste mästerskapen och det hoppas jag att jag inte blir igen, säger han med ett leende.

– Kan jag skjuta 19-20 träff så kommer jag vara väldigt nöjd. Jag vill göra en bra tävling och med stabil åkning kan det räcka riktigt långt, säger han.

En annan som hoppas på en framgång är Jesper Nelin som klättrade från 19:e plats i sprinten till 11:e i jaktstarten.

– Det jag tar med mig är skyttet. Det vore kul att komma in med tre nollor på sista skyttet och kämpa om medaljerna, säger han.

Svenska deltagare:

Visa

 9) Jesper Nelin, 35) Sebastian Samuelsson, 64) Martin Ponsiluoma, 96) Peppe Femling.

Hur: 20 kilometer, fyra skjutningar (ligg-stå-ligg-stå). Ett missat skott innebär en straffminut.

Tre medaljkandidater:

Johannes Thingnes Bø, Norge

Den stora favoriten inför mästerskapet har hittills inte fått med sig något individuellt guld. Han hamnade utanför pallen i sprinten och tog silver i jaktstarten. Kommer fullträffen i distansloppet? Kan klara sig med någon bom och ändå vara på pallen.

Martin Fourcade, Frankrike

Även om det blev brons i sprinten är Fourcade inte den hetaste fransmannen i VM hittills. Både Quentin Fillon Maillet (silver i sprinten) och Émilien Jacquelin (guld i jaktstarten) har fått med sig bättre resultat. Men Fourcade har rutinen, och har kommit tillbaka starkt den här säsongen efter det tunga fjolåret.

Alexander Loginov, Ryssland

Guld i sprinten och brons i jaktstarten. Loginov har imponerat i Antholz där framför allt skyttet sett riktigt bra ut. När en bom innebär en straffminut blir det extra viktigt att sätta skotten och ryssen går inte att räkna bort.

Medaljörer VM 2019: 1) Arnd Peiffer, Tyskland, 2) Vladimir Iliev, Bulgarien, 3) Tarjei Bø, Norge.

Medaljörer OS 2018: 1) Johannes Thingnes Bø, Norge, 2) Jakov Fak, Slovenien, 3) Dominik Landertinger, Österrike. (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer