Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Sebastian Samuelsson. Foto: TT

Sebastian Samuelsson: ”Det finns en oro”

Uppdaterad
Publicerad

Längdlandslagets vallachef Petter Myhlback och Svenska skidskytteförbundets generalsekreterare Rikard Grip är kritiska till Internationella Skidförbundens hantering av flourvallafrågan. Nu kommer åkarnas reaktioner.
– Det finns en oro att testmetoderna för att hålla koll på det här inte ska vara hundraprocentiga, säger Sebastian Samuelsson till SVT Sport.

Från kommande säsong är flourvallan förbjuden. Men tiden rinner iväg då nationerna ännu inte har sett testapparaturen.

Internationella skidskytteförbundet, IBU, och Internationella skidförbundet, Fis, har på obestämd tid skjutit upp september månads testdagar, inför kommande flourfria säsong. Anledningen är att mätmetoden ännu inte är tillförlitlig.

– Jag hoppas att man inte tagit beslut alldeles för fort. Och att det kommer att vara rättvisa och tydliga regler, som är enkla att följa, säger skidskyttelandslagets Mona Brorsson.

”Tyvärr är det så”

Sebastian Samuelsson och Mona Brorsson är positiva i kärnfrågan. Att förbjuda det hälsofarliga flouret, som sedan 90-talet gjort så att skidor glider. Men Samuelsson menar att testmetoderna måste var 100 procent tillförlitliga.

– Det har vi sett inte minst med dopning – att om man har sätt att fuska på där man tror att man kommer undan, då kommer man att göra det. Tyvärr så är det så, säger Samuelsson. 

– Det har alltid funnits dopning, och folk har alltid sökt vägar för att skaffa sig fördelar. Jag skulle inte bli förvånad om någon skulle fuska, säger Brorsson.

– Testmetoderna måste vara 100 procent tillförlitliga, annars kommer det bli ett vallafusk. Det är jag helt övertygad, menar Samuelsson.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Därför ska du bry dig om fluorvalla

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer