Sebastian Samuelsson under ett lopp i våras. Foto: Bildbyrån

Sebastian Samuelsson om missade dopningstestet: ”Pinsamt”

Uppdaterad
Publicerad

Han är en av de främsta antidopningsförespråkarna. Men i ”Dopningspodden” avslöjar Sebastian Samuelsson att han själv missade ett dopningstest för en tid sedan.
– Det är klart att det inte känns bra, säger skidskytten.

Sebastian Samuelsson, 21, slog i genom med buller och brak i OS i Pyeongchang med ett individuellt silver och ett stafettguld.

Den ökade uppmärksamheten har han framför allt utnyttjat för att rikta stark kritik mot antidopningsarbetet i allmänhet och Ryssland i synnerhet. För en knapp månad sedan var han inbjuden till Vita Huset för att diskutera en ren idrott.

Men trots sin hårda hållning gentemot dopning så har även Sebastian Samuelsson stått för en miss.

”Pinsamt så klart”

I Dopningspodden, som drivs av sportjournalisten Jonas Karlsson och dopningsexperten Johan Öhman, berättar Samuelsson om hur han missade ett dopningstest under ett läger.

– Vid läger har jag fått för mig att jag ska ha det på kvällen för att inte bli störd precis innan träning. Och är jag på läger så vet jag att jag är där, även på kvällen. Och då blev det en snabb ändring och jag skulle åka i väg någonstans och lämnade lägret. Just då kom de.

Dopningspodden: Hur kände du då?

– Lite pinsamt så klart. Och framför allt med tanke på att jag har varit ganska kritisk och tycker att det här är väldigt viktigt. Det är klart att det känns inte bra. Det är ingenting som ska få hända, men ibland blir det så och så länge man på något sätt ser till att skärpa till sig och sköta det snyggt sen så tror jag det blir bra, säger Samuelsson som inte preciserar när det detta hände mer än att ”det är ganska länge sen”.

Testades tätt inpå

Utövarna har rätt att bomma ett test två gånger under en tolvmånadersperiod, men inte tre. Samuelsson reagerade på hur snabbt inpå han testades efter missen.

– Det kom väldigt tajt på. Då tog de mig bara någon dag senare och då tänkte jag att systemet fungerar. Just i det här fallet var det jag som gjorde fel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer