Sebastian Samuelsson tog VM-silver i jaktstarten. Foto: TT

Sebastian Samuelsson tog VM-silver i jaktstarten

Uppdaterad
Publicerad

Den svenska succén i skidskytte-VM fortsätter.

Sebastian Samuelsson spurtade ner norske favoriten Johannes Thingnes Bö och tog VM-silver på jaktstarten.

– Jag är otroligt nöjd, säger Samuelsson till SVT Sport.

Sebastian Samuelsson gick ut som åtta i jaktstarten. Men det var en annan svensk, Martin Ponsiluoma, som hade det bästa utgångsläget när han gick ut i ledning, elva och 13 sekunder före fransmännen Simon Desthieux och Emilien Jacquelin.

Ponsiluoma hade dock ingen lyckad dag och sköt bort sig direkt med totalt fyra bom i det liggande skyttet.

Bra skytte av Samuelsson

Sebastian Samuelsson fick däremot en perfekt start och sköt dubbla nollor i liggande.

Det gjorde även Jacquelin och fransmannen hade ledningen efter halva loppet före storfavoriten, norrmannen Johannes Thingnes Bö.

När det var dags för det tredje skyttet sköt Samuelsson ännu en gång fullt, vilket även Jacquelin gjorde och han ledde med 27 sekunder ner till närmast jagande konkurrenter. Bö bommade där ett skott och var över 40 sekunder efter fransmannen.

Jacquelin briljerade

I sista skyttet var det inget snack. Jacquelin sköt galet fort och satte alla skotten och han kunde sedan briljera på sista varvet och kunde i sin egen takt åka mot mål och ta guldet.

– Jag hade inget att förlora. Ibland kommer du till vallen och tänker för mycket, då gör du misstag. Nu var jag bara fokuserad på mig själv och målet. Ofta kämpar mot sina egna tankar och den jobbigaste kampen blir där, säger Emilien Jacquelin till SVT.

– Andra raka guldet var min största dröm ärligt talat. Jag har tänkt på att försvara mitt VM-guld i jaktstarten sedan förra mästerskapet.

KLIPP: Se Jacquelins avgörande – skjuter fullt på sex sekunder

Där bakom skulle det bli en svensk-norsk uppgörelse om silvret. Sebastian Samuelsson sköt en ny nolla, men det gjorde även Bö.

Samuelsson starkast

Trots att norrmannen gick ut nio sekunder efter svensken så kunde han snabbt köra ikapp Samuelsson och sida vid sida åkte de mot upploppet.

Där var Samuelsson starkast och han gick om Bö på insidan och tog hem silvret. Samuelssons första individuella VM-medalj.

– Fyra nollor när det behövdes som mest, grymt snyggt, säger SVT:s expert Björn Ferry.

Martin Ponsiluoma landade till slut på sex bom och kom på en 13:e plats. Jesper Nelin blev 29:a och Peppe Femling kom 37:a.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.