Sebbe inför omstarten: ”Känner mig i väldigt dålig form”

Uppdaterad
Publicerad

Sebastian Samuelsson har vunnit två sprinttävlingar och är fyra i den totala världscupen. Ändå är förväntningarna låga inför sprinten och omstarten i Oberhof i morgon.

– Jag nog aldrig känt mig i så dålig form dagen före en världscuptävling, säger ”Sebbe” till SVT Sport.

Det har sin förklaring. Under juluppehållet har Samuelsson tränat hårt. Väldigt hårt.

– Så mycket som jag tränat den här julen har nog aldrig gjort och det känns positivt. Träningen har varit tuff och är jättebra för Peking men det gör att jag nog aldrig känt mig i så dålig form dagen före en världscuptävling, jag är trött och sliten men det gäller att göra ett så bra lopp som möjligt, säger Samuelsson från ett soligt Oberhof som lider av snöbrist.

För att klara av att anordna tävlingen flyttades den fram en dag och arrangören lagt ut snö i spåren under dagen och dessutom har banan ändrats. Utan att åkarna fått tillträde till att testa den. 

– Det känns som om de ändrar banan varje år och sammantaget har vi nog åkt alla delar även om jag inte vet hur morgondagens bana ser ut, har inte sett hur den ser ut på någon karta. Jag är inte orolig över åkningen även om formen inte finns där just nu, säger Sebbe och tänker över sitt skytte.

Sebbe ska skjuta utan handbromsen ilagd

– I morgon ska jag skjuta på i liggande och sluta att ha handbromsen i. Jag skjuter bättre ju snabbare serien är. Och jag behöver inte två, tre andetag mellan skotten utan bör klara det på ett, säger han om skyttetaktiken.

Det är i spåret som Samuelsson tagit kliv. Det finns fortfarande mer att få ut av skyttet.

– Jag är bättre fysiskt nu än jag någonsin har varit  och åker på en annan nivå men skyttet har varit sämre än det borde ha varit. Jag behöver få med mig mer självförtroende där.

Den regerande världsmästaren i sprint, 10 km, Martin Ponsiluoma, har haft en tung säsong och var sjuk inför världscuptävlingen i Annecy före jul där han inte ens fick åka jaktstarten efter att ha varit 71:a i sprinten.

– När jag kom hem svarade kroppen snabbt bra och jag har tränat många timmar och gjort en del lugna intervaller där jag gått på 80-85 procent, inte 100. Jag känner mig bättre vecka för vecka och vill hålla en högre jämn nivå, säger Ponsiluoma.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.