Helena Ekholm Foto: SVT

Helena Ekholm: ”Han är otroligt viktig”

Uppdaterad
Publicerad

Att Fredrik Lindström är sjuk i körtelfeber kan få stora konsekvenser för det svenska skidskyttelandslaget, menar SVT Sports expert Helena Ekholm.

– Jag tänkte fan, det är skittråkigt, det kändes som att han var på gång på stafetten förra helgen. Och man vet ju inte – det här kan bli långvarigt, säger Ekholm.

Fredrik Lindström har drabbats av körtelfeber och blir borta tills vidare. Ett dråpslag för det svenska skidskyttelandslaget, enligt SVT Sports expert Helena Ekholm

– Jag tänkte fan, det är skittråkigt, det kändes som att han var på gång på stafetten förra helgen (mixed-staffet i Pokljuka) . Och man vet ju inte – det här kan bli långvarigt, det kan vara några veckor, det kan vara några månader, säger Helena Ekholm.

Hur är han som person och kan handskas med detta?

– Han är ju väldigt lugn, och misstagen är väl om man börjar köra på för tidigt, så jag hoppas att han inte stressar i gång, fortsätter Ekholm.

”De behöver honom i en stafett”

Vad innebär detta för herrlaget?

– De tappar ett ankare naturligtvis, han har ju en otroligt viktig position i framförallt stafetten och mycket erfarenhet och rutin. De behöver honom i en stafett.

– Nu hoppas jag att andra steppar upp, tar den här rollen och kanske de som varit på gränsen till stafetten, att de verkligen visar framfötterna, avslutar Ekholm.

Sveriges skyttetränare Johan Hagström säger så här om Lindström:

– Han feber till och från, men det är inte mer symptom än så, det kan ju vara betydligt värre när man har körtelfeber. Det är tråkigt men det är vila som gäller för honom. Det är så himla individuellt, det kan ta veckor det kan ta månader, säger Johan Hagström.

Hoppfulla att han är tillbaka snart

– De har upptäckt det tidigt och ju tidigare man upptäcker det, desto större chans att man är tillbaka tidigare. Vi är hoppfulla att han är tillbaka inom en snar framtid, fortsätter han.

Osäkerheten kring Lindström gör att det är svårt att säga vilken form han kommer att vara när han kommer tillbaka.

– Det är aldrig bra att tappa träning, är han borta länge är det tråkigt – då tappar han träning. Är han inte borta så länge tror jag att han kommer tillbaka till VM i bra form.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.