Hanna Öberg sköt bort sig i Kontioahti. Foto: TT

Öberg sköt bort världscuptiteln

Uppdaterad
Publicerad

Hanna Öbergs chans att vinna den totala världscupen försvann bland bommarna i snöyran i Kontiolahti. Hon sköt fyra bom och rasade i fältet och slutade 28:a.

– Skyttet är för dåligt, så svårt var det inte. Jag får skärpa till mig med skyttet. Det är blåsigt men jag var inte helt med på avtryckaren och var lite sen, det är så små marginaler, säger Öberg, som var nöjd med åkningen, till SVT Sport.

– Åkningen fungerade bra. Det gör rätt stor skillnad efter att ha åkt tre straffrundor, säger Öberg som tror att det blir ”svårt” när totala världscupen kommer på tal.

– Jag får göra mitt eget lopp i morgon, funderar Öberg.

I och med coronaviruset ställer Kontiolahti in söndagens stafetter och avslutar helgens tävlingar med lördagens jaktstart.

Eckhoff tog in på Wierer

– Chansen till totalsegern är nog borta, säger SVT Sports expert Björn Ferry.

Det var annars ett bra läge för Öberg som jagar totalledande Dorothea Wierer och Tiril Eckhoff i cupen eftersom de sköt tre respektive två bom. Efter en bom i liggande för Öberg rasade det totalt i det stående skyttet där det blev tre bom och ridå i snöyran, blåsten och dimman som kom och gick.

– Det var väldigt blåsigt och jag är nöjd med insatsen. Det var tungt i snön även om jag hade väldigt bra skidor, säger Eckhoff som slutade trea trots sina två bom i dag och tog in på Wierer i totalen.

Denise Herrmann vann

Trots att norskan är åtta poäng efter Wierer i totalen är hon virtuell ledare när jaktstarten inleds i morgon då hon går ut som trea och har 47 sekunder ner till litalienskan som går ut som 19:e.

Det är en intensiv jakt på vinsten i den totala världscupen, som avslutas efter masstarten i Kontiolahti under lördagen. Säsongsfinalen i Holmenkollen, Oslo, nästa helg har strukits. Varje åkare ska räkna bort sina två sämsta resultat.

Wierer bommade tre skott. Först bommade hon ett i liggande och sedan två i stående. Denise Herrmann gick ut som tvåa och vann efter bara en bom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.