Huvudtränare Johannes Lukas och Hanna Öberg. Foto: BILDBYRÅN

Sverige rasar mot beslutet: ”Jag förstår det inte”

Uppdaterad
Publicerad

Efter dagens sprint beslutade internationella skidskytteförbundet att stryka söndagens stafetter men köra lördagens jaktstart. Det är det svenska laget kritiskt till.
– Det är inkonsekvent, jag förstår det inte, säger tränaren Johannes Lukas.

Evenemang efter evenemang världen över ställs in eller skjuts upp på grund av coronavirusets utbredning. Men i finländska Kontiolahti tävlade man i dag och kommer att göra det även på lördagen.

– Det är inkonsekvent, jag förstår det inte. Man ställer in allt i hela världen. Arrangörena säger att det inte finns något problem här (Kontiolahti) men då borde man säga att att man kan åka till på söndag. Eller också har man problem och då borde man ställa in direkt. Det borde vara två dagar eller ingen dag, säger Sveriges tyske tränare Johannes Lukas till SVT Sport.

Damernas totalcup är vidöppen med Dorothea Wierer (19:e i dag) som ledare på papperet men Tiril Eckhoff som virtuell ledare när hon går ut som trea i jaktstarten. Detsamma gäller i herrarnas totalcup där Martin Fourcade leder med tio poäng före Johannes Thingnes Bö.

– Det kanske fanns länder som ville köra för totalens skull men jag vet inte. Med tanke på de tider som råder kanske det inte var rätt beslut. Det är ingen bra signal som sänds till världen, säger Lukas.

Kompromiss efter mötet med tränarna

På det internationella skidskytteförbundet, IBU, har man gjort en kompromiss.

– Situationen ändras från dag till dag kring coronaviruset och det finns mycket laddning i frågan. Det har införts åtgärder för att förhindra spridandet av smittan. Vi var tvungna att ta upp frågan på nytt om hur vi ska fortsätta med säsongen. Det är ju så många idrottsevenmang som ställs in. Vi träffade tränarna alldeles nyss och efter det mötet beslutade vi att köra jakstarterna i morgon och efter det avslutas säsongen, säger pressansvarige på IBU Christian Winkler.

Svenska ledningen är kritisk och kallar beslutet underligt. Vad säger du om det?

– Ärligt talat var det många olika åsikter, vilket är förståeligt. Viruset har påverkat länderna på olika sätt. Vissa har drabbats hårt medan andra länder klarat sig bättre i det här stadiet. Det är svårt att hitta det enda rätta beslutet. I slutändan måste vi fatta ett beslut och vi fastnade för en kompromiss vilket var att ställa in direkt eller gå hela vägen till söndagen. Nu säkrar vi att alla kan återvända hem och får en bra avslutning av säsongen.

Ni är ju kanske den enda sporten i Europa som tävlar den här helgen. Hur känns det?

– Ja kanske är vi en aning lyckosamma att vi är i Finland. Myndigheterna här i Finland gav oss klartecken att köra men det handlar inte bara om det utan om hur det känns i hela skidskyttefamiljen. Efter mötet med tränarna kan vi konstatera att de flesta är överens om det här upplägget, avslutar Winkler.

Säsongsfinalen i Holmenkollen, Oslo, nästa helg har strukits. Varje åkare ska räkna bort sina två sämsta resultat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer