Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hanna Öberg, Elvira Öberg, Linn Persson och Mona Brorsson ingick i dagens stafettlag som kom trea. Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Hanna Öberg säkrade pallplats för Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Hanna Öberg förde Sverige till en tredjeplats i damstafetten i Oberhof. Tyskland vann före Belarus. Det var den tredje pallplatsen på lika många försök den här säsongen.

– Vi var på pallplats egentligen hela stafetten, säger Hanna Öberg.

Hanna Öberg sneglade bakåt innan hon åkte i mål och mötte upp de övriga åkarna. De svenska damerna har etablerat sig på en hög nivå och varit etta, trea och trea under den här säsongens världscupstafetter.

– Vi gör en bra insats och var på pallplats egentligen hela stafetten, det är något som vi som lag blivit bättre på att känna oss bekväma i den situationen, säger Hanna Öberg till SVT Sport och känner en stabilitet med flera starka kuggar.

– Framför allt är det flera olika tjejer som kört och bytt runt och kört på olika positioner. Vi är väldigt inkörda men även flexibla kring vem som tar vilken sträcka.Det känns väldigt bra och vi har ett gott självförtroende i laget, säger Hanna Öberg.

Dagens pallplats säkrades mer på vallen än i spåret.

– Det är världsklass på skjutvallen men lite frågetecken för åkningen, säger SVT Sports expert Björn Ferry om insatsen där Sverige bara behövde fem extraskott, lika många som segrande Tyskland. Belarus hade nio extraskott.

Franziska Preuss sköt fullt och snabbt i sitt andra stående skytte och gick ut i säker ledning för Tyskland på spurtvarvet. Hanna Öberg sköt också fullt och snabbt och gick ut 27 sekunder efter Tyskland och 6,5 sekunder efter Elena Kruchinkina, Belarus. Men belarusiskan hade bättre fart på skidorna och Hanna Öberg fick bevaka sin tredjeplats. 

Elvira Öberg osäker på vallen och frånåkt

Elvira Öberg hade ett tungt inledande liggande skytte och behövde ta tre extraskott och tillbringa 1.05 på det första vallbesöket på sin tredjesträcka. Hon gick ut 36 sekunder efter Frankrike som trea efter första skyttet. Det blev även ett extraskott på det stående skyttet. Hon växlade som trea, 30,5 sekunder efter ledande Belarus. Elvira Öberg blev ifrånåkt av tyskan Denise Herrmann på spurtvarvet med 27 sekunder. Tyskland var då tvåa, tätt i rygg på Belarus. 

– Det bara snurrade på spurtvarvet, det satte sig i benen och vi får jobba på med återhämtningen, säger Elvira Öberg lite oroligt inför morgondagens masstart.

Vikande åkform hos Elvira Öberg

Björn Ferry ser en vikande åkform hos Elvira Öberg.

– Elvira Öberg skulle aldrig gett sig mot Herrmann före jul, säger Ferry om lillasyster Öbergs åkform.

Linn Persson var inne med tättrion till det sista stående skyttet och fick ta ett extraskott. Hon växlade sedan som tvåa, 6,2 sekunder efter Frankrike efter andra sträckan.

– Jag är jättenöjd med insatsen även om ståskyttet tog lite tid. Det var skönt, säger Persson.

Mona Brorsson gjorde en stabil förstasträcka och var fyra med fullt skytte, 13,8 sekunder efter ledande Italien.

– Jag är supernöjd och det känns som jag knäckt koden, säger Brorsson.

Norge som vunnit åtta av de nio senaste stafetterna hade en nattsvart dag, där självaste Tiril Eckhoff var tvungen att ta en runda på sin tredjesträcka. Norge slutade först på sjunde plats. 

1. Tyskland 1.14.31,5
2. Belarus +17,4
3. Sverige +35,7
4. Ryssland +42,5
5. Frankrike +1.48,2
6. Tjeckien +2.01,4
7. Norge +2.45,5
8. Ukraina +2.52,9
9. Österrike +3.10,7
10. Schweiz +3.17,1

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hanna Öberg, Elvira Öberg, Linn Persson och Mona Brorsson ingick i dagens stafettlag som kom trea. Foto: TT
Hanna Öberg, Elvira Öberg, Linn Persson och Mona Brorsson ingick i dagens stafettlag som kom trea. Foto: TT