Sloof i nederländska färger. Foto: Bildbyrån

Svensk doldis skrällde i Oberhof

Tjeckiskan Gabriela Koukalova imponerade stort och vann damernas världscupsprint över 7,5 kilometer i Oberhof. Största skrällen var ändå Chardine Sloof, som nyligen började tävla för Sverige. Hon tog karriärens första världscuppoäng.

Kärv snö pga kyla gjorde att åkningen blev väldigt utslagsgivande. Tjeckiskan Gabriela Koukalova sköt fullt och var urstark i spåret.

Finskan Kaisa Mäkäräinen åkte ännu bättre än Koukalova och blev tvåa, 21,3 sekunder efter tjeckiskan, trots två boom i det stående skyttet. Fransyskan Marie Dorin Habert med en boom knep tredjeplatsen 24 sekunder efter Koukalova.

Sloof skrällde – nytt personbästa i världscupen

Bland Sveriges åkare så överraskade före detta nederländskan Chardine Sloof, som världscupdebuterade för Sverige före jul. Tidigare var hennes bästa placering i världscupen en 43:a plats. Nu efter tio träff av tio möjliga och stark åkning så blev det en 10:e plats.

– Väldigt överraskande, hon gör ett bra lopp men att det skulle räcka så långt det trodde jag inte. Nu har hon dessutom ett mycket bra utgångsläge inför jaktstarten över 10 km imorgon, säger SVT Sports expert Magdalena Forsberg.

Även Elisabeth Högberg sköt fullt gånger två, men tappade på sista spurtvarvet och placerade sig på en 36:e plats.

Domratjeva tillbaka

Comebackande Mona Brorsson, som haft problem med benhinnorna, sköt fullt i både liggande och stående. Men åkmässigt hängde hon inte riktigt med. Brorsson var 1 minut och 52 sekunder långsammare än Koukalova i spåret. Det blev till slut en 29:e plats för Mona Brorsson.

2015 vann Darja Domratjeva världscupen totalt. Sedan blev hon först skadad och sen gravid. Idag gjorde hon comeback i världscupen och efter totalt två missar i skyttet och medioker prestation i skidåkningen så blev det ingen framskjuten placering för henne.