Strålande premiär för Johanna Skottheim Foto: Bildbyrån

Johanna Skottheim på pallen i premiären

Uppdaterad
Publicerad

Strålande skytte gav utdelning för svenska damerna när skidskyttepremiären drog igång i finska Kontiolahti.

Johanna Skottheim på tredjeplats och fyra svenskor i topp tio.

– Vilken start! Det är ett sådant bra lag, det är sjukt, säger Skottheim till Yle.

Svenskar som etta, tvåa och trea efter fyra skjutningar skvallrade om ett strålande skytte i världscuppremiären i finska Kontiolahti. En utomordentlig insats på skyttevallen som skulle ge en svensk tredjeplats, en första av dess slag för Johanna Skottheim.

– Jag satte upp ett drömmål för säsongen att jag någon gång kanske få stiga upp på pallen. Men att det skulle ske första dagen, det är mäktigt, säger Skottheim tilll finska Yle.

Fyra svenskor i topp tio

Italienskan och fjolårets VC-drottning Dorothea Wierer såg ut att gå mot en säker seger tills hon började tappade tid under spurtvarvet. Men hon bet ihop och tog till slut hem segern trots allt, om så bara med åtta tiondelar framför tyskan Denise Herrmann.

Men efter den italienska och tyska flaggan pryds resultatlistan av en och annan svensk flagga.

Linn Persson sköt 20 av 20, Johanna Skottheim 20, Moa Brorsson 19, Elvira Öberg 19, Hanna Öberg 18 – en otrolig laginsats från de svenska damerna.

Den ena svenskans upplopp skulle peta ut en annan från pallen. Men till sist var det Johanna Skottheim som stod kvar som siste svensk på tredjeplatsen, följd av svenskt på fjärde, femte, sjunde och elfte plats.

–Vilken laginsats! Att Johanna får kliva upp på pallen det är hon väl värd, säger Elvira Öberg som knuffades ner till fjärdeplatsen av lagkamraten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.