Jaktstarten under de avslutande tävlingarna i världscupen i skidskytte i Östersund. Arkivbild. Foto: TT

Belarus fråntas VC-tävling – fler tävlingar till Östersund

Uppdaterad
Publicerad

Internationella skidskytteförbundet, IBU, fråntar Belarus sina första världscuptävlingar, som var planerade i mars 2022. I stället förflyttas tävlingarna till finska Kontiolahti.

Vilket också innebär även ännu fler tävlingar till Östersund.

– Vi vill ta det här beslutet nu så att vi kan ge klara besked till de aktiva, organisationskommitten och lagen, säger IBUs ordförande Olle Dahlin till SVT Sport.

Belarus första världscuptävling skulle ha avgjorts 3-6 mars nästa år. Men så blir inte fallet. I stället flyttas tävlingarna till Kontiolahti, Finland.

– Det är den rådande situationen i Belarus som ligger bakom beslutet. Vi känner också att vi vill ta det här beslutet nu, så vi kan ge klara besked till de aktiva och organisationskommitten och lagen, säger Dahlin till SVT Sport.

Det innebär i sin tur att Kontiolahti inte kommer att arrangera världscuppremiären 27-28 november. Premiärtävlingarna flyttas till Östersund, vilket också betyder att världscupen stannar i Sverige, två helger i rad.

Östersund står nämligen redan som värd under den första ordinarie veckan, 2-5 december.

– Det finns ett önskemål att minska på resandet, därför valde vi att ha säsongsöppningen i Östersund, säger Dahlin.

Som också menar att den förändringen gör att man inför kommande skidskyttesäsong har ett komplett upplägg för kommande säsong.

ARKIV: Åkarna får coacha dagens stafett (14 mars 2021)

Tävlingarna i Östersund

27 november

15/20 km distanslopp

28 november

7,5/10 km sprint

2 december

7,5/10 km sprint

4 december

10 km jaktstart, damer

Stafett, herrar

5 december

Stafett, damer

12,5 km jaktstart, herrar

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.