Systrarna Öberg delade prispall för första gången. Foto: Bildbyrån/SVT

Systrarna Öbergs succé – båda på pallen när Hanna vann

Uppdaterad
Publicerad

Systrarna Hanna och Elvira Öberg fick dela prispall i Kontiolahti.

Hanna Öberg vann sin andra raka världscuptävling och bakom henne slutade lillasyster Elvira Öberg trea och tog karriärens första pallplats.

– Jag tror mamma och pappa har svårt att hålla ihop det känslomässigt där hemma, säger Hanna Öberg till SVT Sport.

Det svenska skidskyttelandslaget hade en glimrande första världscuphelg i Kontiolahti förra veckan med fyra pallplatser totalt.

Den här veckan är det återigen i Kontiolahti det tävlas, och då fortsatte succén.

Hanna Öberg vann sin första sprinttävling i världscupen så sent som i söndags efter glimrande skytte och skidåkning, och i dag imponerade svenskan igen.

Svenskan sköt fullt i första skyttet och trots att vinden var påtaglig i det andra lyckades svenskan hålla ihop det och sköt fullt igen. Snabbt gick det i spåret i dag också och i mål tog Öberg en säker ledning som hon sedan behöll.

”Känner mig så självsäker”

Hon tog sin andra raka världscupseger, återigen i sprint.

– Det känns bara helt fantastiskt. Min känsla på skjutvallen, jag är verkligen trygg där. Det blåste lite mer när jag kom in på stående och jag väntade en stund innan jag började skjuta. Men jag känner mig så självsäker så sen när jag väl började skjuta så var det som vanligt, säger Hanna Öberg till SVT Sport.

KLIPP: Här skjuter Hanna Öberg hem en ny världscupsseger

Men Hanna Öberg blev inte enda Öberg på pallen. För bakom henne stod lillasyster Elvira också för en toppinsats. 21-åringen öppnade med fem träff men missade sedan ett skott i andra.

Men i spåret var Elvira riktigt stark och åkte i mål som trea, en placering hon behöll och första pallplatsen i världscupen var ett faktum.

Hyllas av Ekholm

Därmed fick systrarna Öberg dela prispall för första gången i karriären. Mellan dem klämde sig fransyskan Anais Chevalier-Bouchet in.

– Jag är så himla glad. Jag har vetat att jag har potential men att få till det är en så himla skön känsla. Jag öppnade hårt och fick veta tidigt att jag åkte bra. Jag har verkligen jobbat på skjutvallen i dag. Det var kämpigt i stå men jag är jättenöjd, säger Elvira Öberg.

Att få dela pall med lillasyster Elvira var självklart speciellt för Hanna Öberg.

– Jag tror nog mamma och pappa har svårt att hålla ihop det känslomässigt där hemma i soffan. Det har jag också nu när Elvira kör så här bra. Det känns så himla bra och jag är verkligen glad för Elviras skull, säger Hanna Öberg.

SVT:s expert Helena Ekholm var full av beundran för systrarna.

– Jag vet inte vad jag ska säga. Det är så fantastiskt bra gjort. Det är så häftigt att se. Hanna och Elvira gör fantastiska lopp i dag och Elvira är där med en bom. Det är så stort när hon är så ung.

Bom på övriga svenskor

Ytterligare fyra svenskor startade i Kontiolahti men hade inte med topplaceringarna att göra.

Mona Brorsson bommade ett skott men åkte sämre i spåret och kom på 14:e plats. Även Anna Magnusson noterades för en bom och slutade 23:a.

Johanna Skottheim, som inför tävlingen inte missat något skott ännu, startade bra med en nolla men bommade sedan två skott i andra skyttet och slutade på plats 20. För Linn Persson gick det än sämre med tre bom totalt, samtliga i andra skyttet. Hon slutade på plats 40.

Till helgen väntar jaktstart och stafett för både damerna och herrarna.

SE MER: Hanna Öbergs andra seger för säsongen – så var loppet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.