Norsk skrällkross i VC-premiären

Uppdaterad
Publicerad

Den 23-åriga norrmannen Sturla Holm Lägreid gjorde egen premiär i Världscuppremiären och tog hem alltihop.

Sebastian Samuelsson var bästa svensk och landade på en sjätteplats.

– Det var något jag aldrig hade drömt om, säger Holm Lägreid till YLE.

Det hör inte till ovanligheten att de norska skidåkarna tar pall världscupptävlingarna, men den som tar hem premiären i finska Kontiolahti var tills nu okänd i de stora tävlingssammanhangen. Det blev 23-åriga Sturla Holm Lägreid som gick i mål 19,6 sekunder för den mer tippade landsmannen Johannes Thingnes Bö.

– Det var något jag aldrig hade drömt om. Det var något extremt och chockerande att höra att jag ledde, säger segraren Sturla Holm Lägreid till YLE.

För svensk del fanns det fem killar ute i spåret: Jesper Nelin, Sebastian Samuelsson, Martin Ponsilouma, Peppe Femling och vc-debutanten Malte Stefanson.

Norsk debutant tar hem segern

Både Samuelsson och Ponsilouma visade på bra åkning och var snabba ut i starten. Men premiärnerverna skulle visa sig i det inledande skyttet för både Samuelsson och Nelin som bommade ett skott var och Ponsilouma som inledde med två bom.

– Jag är jättenöjd. Lite premiärnerver i första skyttena men så här bra har jag inte åkt på jättelänge, om någonsin, säger Sebastian Samuelsson till YLE.

Och det inledande tempot höll i sig för Samuelsson som efter ännu en bom i första stående sedan följde upp med två viktiga nollor. Samuelsson slutade på en sjätteplats 1:32 bakom Laegreid.

KLIPP: Sebastian Samuelsson sexa i premiären

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.