Elisabeth Högberg. Foto: Bildbyrån

Högbergs näst bästa lopp – kan ha säkrat VM-plats

Uppdaterad
Publicerad

En plats i svenska VM-truppen i skidskytte är tillgänglig.

Då visade Elisabeth Högberg verkligen att hon ska ha den.

– Ett kanonlopp, säger SVT:s skidskytteexpert Björn Ferry som tycker att Högberg nu ska bli uttagen.

I den sista världscupsprinten innan VM i skidskytte – 7-17 mars i Östersund – gjorde Elisabeth Högberg sin näst bästa individuella insats i världscupen. I amerikanska Soldier Hollow, Utah, sköt 32-åringen fullt i såväl det liggande som det stående skyttet, och efter en imponerande insats slutade hon nia. Högbergs bästa världscupplacering sedan tidigare är en åttondeplats i Östersund från säsongen 2014/2015.

– Det där är riktigt bra, ett kanonlopp, jag applåderar, säger SVT-experten Björn Ferry.

Lämplig tajming för henne eftersom damtruppens sista plats till VM kommer att fyllas efter den här helgens världscuptävlingar.

– Jag tycker vi tar ut henne till VM. Hon är ju så bra att hon borde få åka sprinten på VM och inte bara vara reserv, säger Ferry.

– Jag är supernöjd, jag tänkte att jag inte skulle gå in i väggen och försökte gå på sparlåga. Jag är lite förvånad, säger Elisabeth Högberg efter loppet till SVT Sport.

Norskan Marte Olsbu Röiseland vann sprinten i Soldier Hollow, sju sekunder före tvåan Kaisa Mäkäräinen och trea blev Franziska Hildebrand. Högberg var 47 sekunder efter segrande Röiseland.

För övriga startande svenskor blev det en 53:e plats för Johanna Skottheim, som sköt fullt, och en 68:e plats för Ingela Andersson.

Sveriges VM-trupp i skidskytte

Damer

Hanna Öberg, Mona Brorsson, Linn Persson, Anna Magnusson, Emma Nilsson.

En plats tas ut efter helgens världscup i USA

Herrar

Sebastian Samuelsson, Jesper Nelin, Martin Ponsiluoma, Peppe Femling, Torstein Stenersen, Fredrik Lindström

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.