Sverige tar historisk titel efter dramatisk stafett

Uppdaterad
Publicerad

Mona Brorsson, Hanna Öberg, Linn Persson och Elvira Öberg.

Där har ni skidskyttarna som med en mäktig upphämtning inte bara tog hem säsongens sista stafett. 

De såg till att Sverige för första gången någonsin vinner den totala stafett-världscupen i skidskytte.

– Jag är så trött, det var en så tight in på sista varvet. Men jag är också så glad, säger Elvira Öberg efter att hon spurtat hem en svensk seger.

22-åringen tog för andra gången i världscupsammanhang sistasträckan. Det har visat sig vara ett succérecept. I Hochfilzen spurtade hon ner Denise Herrmann och säkrade en svensk tredjeplats. Nu räckte det ännu längre. 

– Jag har aldrig varit med om något sånt här tidigare. Att vi tar hem titeln, det är galet.

Norge ledde – men sköt bort sig

Efter en stark förstasträcka och en väldigt stark andrasträcka av Tiril Eckhoff såg Norge ut att i lugn och ro kunna ta hem dagens stafett i Nove Mesto och på köpet snuva de svenska damerna på den första svenska titeln i stafett-världscupen.

Men när Ida Lien darrade i sitt andra skytte rann också alla norska förhoppningar ut i snömodden.

Linn Persson sköt fullt medan Ida Lien tvingades till en extrarunda. Persson som var 35 sekunder efter norskan in på vallen åkte därifrån som ledare, 35 sekunder före norskan. 6,6 före de jagande åkarna från Belarus och USA.

KLIPP: Här skjuter norskan bort sig

Elvira Öberg tog den svenska sistasträckan. Hon sköt felfritt i liggande men tvingade sig själv med två bom till en duell med Elena Kruchinkina, Belarus.

Svenskan såg till en början ut att tappa kontakten och få nöja sig med en andraplats. Men skenet bedrog. I den sista lilla stigningen tog sig Elvira Öberg ikapp och kunde av bara farten ta över ledningen bara någon meter innan mållinjen. 

De svenska damerna vann säsongens första och sista stafett. Totalt tar man fyra pallplatser på sex starter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.