En besviken Hanna Öberg sjönk ihop i målfållan med huvudet böjt. Foto: Bildbyrån

Hanna Öberg sköt bort svenska medaljen

Uppdaterad
Publicerad

Sverige hade guldläge i damernas VM-stafett.

Då darrade Hanna Öberg i sista skyttet och tvingades till en straffrunda.

Norge tog hem segern före Tyskland och Ukraina.

– Vi hoppades såklart att det skulle gå, men det här är skidskytte och det kan hända oss alla, säger Linn Persson till SVT Sport.

Sverige hade chansen på guld när Hanna Öberg och Marte Olsbu Röiseland gled in på skjutvallen samtidigt.

Norskan sköt fullt medan Öberg klappade igenom och tvingades till en straffrunda.

Det blev norskt guld och Sverige fick nöja sig med en femteplats. En besviken Hanna Öberg sjönk ihop i målfållan med huvudet böjt och fick snabbt stöttning av konkurrenterna.

”Satt sig i skallen”

– Sverige hade ett jätteläge, men det har satt sig i skallen på henne. Hon spänner sig och grejar det inte. Först i sprinten och nu detta, säger SVT:s expert Björn Ferry.

– Det här är jobbigt både för Hanna själv och för hela laget, men det är bara att repa mod och ta nya tag inför masstarten i morgon, fortsätter Ferry.

Italien rivstartade

Sverige fick en tung inledning på stafetten och när Mona Brorsson skickade iväg Linn Persson på tredje sträckan låg Blågult på tolfte plats. Italien hade dominerat halvvägs in i loppet och hade ledningen med en minut tack vare stjärnorna Lisa Vittozzi och Dorothea Wierer.

När Federica Sanfilippo klappade igenom på tredjesträckan var Italien borta. Samtidigt förde en strålande Linn Persson, bäst på sin sträcka, upp Sverige till sjätte plats med klar medaljkänning.

I slutändan blev det alltså en nordisk uppgörelse där allt avgjordes i sista skyttet och Norge vann. Sverige får vänta vidare på sin första medalj i mästerskapet. Polen, som hade ledningen inför sistasträckan, slutade sjua.

SE MER: En snabb återblick från damernas skidskytte

RESULTAT

1) Norge, 1.07.05

2) Tyskland, +10,7

3) Ukraina, +18,4

4) Tjeckien, +31,1

5) Sverige, +44,9

6) Schweiz, +47,1

7) Polen, +50,3

8) Ryssland, +1.02,6

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.