Foto: Bildbyrån

Sverige på pallen – efter spurtstrid mot Tyskland

Uppdaterad
Publicerad

Sverige knep tredjeplatsen i damernas stafett efter spurtstrid mot Tyskland.

Elvira Öberg stod för en stark sista sträcka och körde upp Sverige.

– Jag tror många är livrädda för Elvira på ett slutvarv, säger Johanna Skottheim.

Sveriges damer skulle försvara förra veckans stafettseger – och kom trea efter ett dramatiskt spurtvarv där Elvira Öberg vann duellen mot Denise Herrmann.

– Hon är så sjuk, jag tänkte ”hon ska inte dra Herrmann på sista varvet”. Jag är så glad att Elvira gör de här monstersträckan, hon är så sjukt stark och cool i de här lägena, säger Hanna Öberg.

Elvira Öberg gick ut en minut efter ledande Norge på sista sträckan. Efter fullt skytte i det liggande skyttet gav hon Sverige chansen.

”Kände att nu tar jag detta”

– Jag visste att de andra skulle bomma i sista för de bommade så mycket i liggande, så då var det bara att köra på, säger hon.

Hon var femma in på vallen till sista skyttet och med en bom gick hon ut tillsammans med Tyskland och Italien på sista varvet. Hon vann sedan spurten mot Denise Herrmann och knep tredjeplatsen.

– Jag hade många scenarier planerade i huvudet och var förberedd på det mesta. Johannes Lukas hade stenkoll på att tyskarna sa att Herrmann skulle gå i sista backen. När hon knappt kom förbi kände jag att nu tar jag detta, säger Elvira.

Vann gjorde Norge före Frankrike.

I topp efter två sträckor

Hanna Öberg hade en tuff dag på vallen. Med fem bom och en straffrunda tappade hon över minuten på sin tredjesträcka och skickade ut lillasyster Elvira en minut och fem sekunder bakom ledande Norge.

Desto bättre gick det på de två inledande sträckorna. Johanna Skottheim inledde med fullt skytte och skickade ut Linn Persson i tätgruppen tillsammans med Tyskland och Norge.

Hon sköt fullt i det liggande skyttet och i det stående skyttet blev det sedan bomfest för alla nationer. Persson sköt tre bom – men klarade sig utan straffrunda, vilket Norge och Tyskland inte gjorde.

Sverige och Tjeckien ledde efter den andra sträckan, tätt följt av Norge och Tyskland.

Klipp: Elvira Öberg hyllas av lagkamraterna: ”Världsklass”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.