Tung dag för doldisen – Sverige långt efter i stafetten

Uppdaterad
Publicerad

När Peppe Femling blivit sjuk hade ersättaren på förstasträckan Gabriel Stegmayr en väldigt tung dag i spåret.

Hans lagkamrater lyckades inte tråckla sig ur den situationen och Sverige avslutar stafett-säsongen med en 11:e plats.

Tyskland vann i överlägsen stil före Ryssland och Norge.

– Vi hade inga stora förväntningar. Vi hoppades att Stegmayr kunde begränsa skillnaden till 1,5 minut men det blev ju mer. Då var det kört, säger Björn Ferry i SVT:s sänding.

De svenska herrarna hade inför fredagens stafett i Nove Mesto chans att upprepa damernas bedrift och ta hem hela stafett-världscupen. Chanserna till det minskade markant när Peppe Femling blivit sjuk och kastat in handduken innan tävlingen.

En 32-årig IBU-cupveteran i Gabriel Stegmayr fick den otacksamma uppgiften att ersätta en av de svenska världsåkarna.

Det gick till en början överranskande bra. Fullt skytte i liggande och helt okej med i spåren. Men sen hände någonting. Två bom i stående skyttet men det var i spåret som det havererade. När Stegmayr växlade med Sebastian Samuelsson var det svenska laget sist. Över två minuter från det ledande tyska laget.

Ponsiluoma näst snabbast av alla

Trots att Samuelsson var snabbast av alla på vallen i hans stående skytte och gjorde ett försök att spika igen det stora avståndet till resten av fältet var loppet redan kört.

Det var inte bara den svenska reserven som inte hade sin bästa dag.

Tyskland var i behaglig ledning på sistasträckan, men där bakom var det tightare.

Emile Jacquelin gjorde precis som i VM-masstarten. Han sköt vilt och inledde med fem bom innan han tillslut träffade tavlan. När han väl tagit sig ifrån vallen var pallplatsen långt borta.

Samtidigt gjorde Martin Ponsiluoma en start sistasträcka, näst snabbast av alla, och hintade om att helgens tävlingar kanske kan bli roligare än stafetten för svensk del.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.