Norge vann mixedstafetten – Sverige femma

Uppdaterad
Publicerad

Norge vann mixedstafetten före Tyskland och Italien. Sverige slutade femma efter en ojämn prestation.

– Det var lite kämpigt i spåret, säger Öberg till SVT efter sin andrasträcka.

I dag inleddes skidskytte-VM i Östersund. Och de norska favoriterna fick en smakstart på mästerskapet när de vann guldet i mixedstafetten. Superstjärnan Johannes Thingnes Bö, på tredjesträckan, kom in först på skjutvallen till det stående skyttet, bommade sina två första skott, men samlade ihop sig och satte sedan resten.

– Jag hade ett bra läge. Det var en dröm att gå ut först. Det stående skyttet var lite nervigt, men extraskottet var stabilt. Sedan växlade jag till världens bästa Christiansen, säger Thingnes Bö till SVT.

Vid växling var han 15 sekunder före den regerande mästaren Tyskland. En ledning som gav Vetle Sjåstad Christiansen ett utmärkt utgångsläge. Christiansen och Benedikt Doll kom in samtidigt på vallen, men Christiansen sköt bättre och vann med tretton sekunder före Tyskland. Italien blev trea, 1.09 efter.

Sverige femma

För Sveriges del började det bra genom Linn Persson som växlade som trea efter fullt skytte. Hanna Öberg bommade ett i första liggande, men sköt fullt i det stående och gick ut 3,8 sekunder efter ledande italienskan Dorothea Wierer.

Men Öberg hade det tungt i spåret och växlade till sist 19 sekunder efter, på en fjärdeplats.

– Det var lite kämpigt i spåret, men det är det nog för alla i dag. Jag tyckte det funkade bra på skjutvallen. Jag är nöjd med framförallt det stående skyttet, säger Öberg till SVT.

När sedan Jesper Nelin behövde använda alla tre extraskott för att klara sig från straffrunda såg det mörkt ut för medalj. Efter att italienaren Dominik Windisch bommat tre skott i det avslutande skyttet öppnade det sig en möjlighet, men Samuelsson drog själv på sig tre bom och Sverige kom femma.

– Nu är jag sugen på medalj och måste chansa lite, men chansningen gick inte hem, säger Samuelsson till SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.