Stina Nilsson på skidskyttestadion i Östersund Foto: TT Nyhetsbyrån

Skidskyttets reservplan kan gynna Östersund

Uppdaterad
Publicerad

Internationella skidskytteförbundet (IBU) jobbar på alternativa scenarier om inte världscuptävlingarna kan genomföras som planerat.
Skulle Folkhälsomyndigheten ge grönt ljus för publikinsläpp kan Östersund komma att gynnas.
– Det kan bli så att vi försöker minimera resandet och köra på färre orter, säger IBU-ordföranden Olle Dahlin till TT.

Det internationella skidskytteförbundet har under ett styrelsemöte i tyska München i veckan stött och blött olika alternativa planer för kommande säsong ifall den inte kan genomföras med det planerade tävlingsschemat.

Än så länge har förbundet inte gjort några ändringar i kalendern, utan samtliga arrangörsorter står fortfarande kvar som tidigare klubbat.

– Visst är det en osäkerhet runt säsongen. Än så länge är det normala tävlingsprogrammet som är huvudscenario. Sen måste vi bestämma hur vi ska stega oss fram i en anpassningsprocess. Utgår vi från nuläget är det framför allt publiksidan och de ekonomiska aspekterna vi ser på. I nuläget är ingen publik eller liten publik tillåten i nästan alla länder. Sen får vi se om det blir svårare att resa till vissa länder. Det kan bli så att vi försöker minimera resandet och köra på färre orter. Det är de olika scenarierna, säger IBU-ordföranden Olle Dahlin till TT.

Styrelsemöte i september

Förbundet har tillsatt en specialgrupp som var 14:e dag ska stämma av och följa utvecklingen noga. Men på styrelsemötet, som ligger i slutet av september, kommer IBU i den mån det går att spika tävlingarna som ligger planerade i november och december.

– Det är ett rörligt mål vi jobbar emot och situationen kan förändras snabbt. Vi måste vara beredda och det kan ju komma en andra- eller tredjevåg i något land, säger Dahlin.

Publikbeslut viktigt

Folkhälsomyndigheten har flaggat för att de under augusti ska komma med mer tydliga prognoser och underlag kring när publiken kan återvända till läktarna. Skulle FHM ge grönt ljus kan Östersund, som står som världscuparrangör 3-6 december, gynnas.

– Det är en viktig pusselbit när olika scenarier byggs.

Kan det i så fall innebära att Östersund får fler tävlingar eller tävlingsdagar än de har i dagsläget?
– Det vill jag inte alls spekulera i. Men det kommer i alla fall att stärka evenemanget som i dag är i världscupkalendern, säger Dahlin.

I dagsläget är det alltjämt förbud mot folksamlingar över 50 personer i Sverige.

MER SKIDSKYTTE: Ola Ravald till skidskyttelandslaget (24 juni 2020)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Bekräftat: Ola Ravald till skidskyttelandslaget

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer