Johanna Skottheim tog en pallplats förra helgen. Foto: Bildbyrån

Skottheim efter längdlandslagets VC-beslut: ”Känner mig väldigt trygg”

Uppdaterad
Publicerad

Medan det svenska längdförbundet beslutat att Sverige står över tävlingar året ut kör de svenska skidskyttarna på som vanligt. Nya stjärnskottet Johanna Skottheim känner ingen oro över att tävla vidare.

– Jag känner mig väldigt trygg med den planen vi har satt upp, säger Skottheim till SVT Sport.

Under onsdagen meddelade det svenska längdlandslaget att de kommer avstå världscuptävlingarna före jul, i Davos (12-13 december) och i Dresden (19-20 december).

Men för de svenska skidskyttarna väntar ny världscuptävling redan i morgon, torsdag, återigen i finländska Kontiolahti.

Johanna Skottheim, som tog både en tredje- och fjärdeplats i förra veckans tävlingar, tycker det är svårt att recensera längdlandslagets beslut att stå över tävlingar året ut.

– Jag har så dålig insyn i hur det fungerar i längd, vad Fis har för rutiner och vad de har för förberedelser och förväntningar. Jag vet bara vad vi har och vad vi gör här. Och vi har haft en väldigt bra plan i laget hur vi ska agera och vad vi kan förvänta oss när vi kommer hit och hur IBU hanterar allting.

”Vill bara tävla”

Du känner ingen oro för dig och din karriär?

– Jag känner mig trygg där jag är just nu. Vi gör väldigt mycket tester och de har satt upp väldigt tydliga regler för hur alla lag ska bete sig. Och utifrån de reglerna från IBU har det svenska laget gjort ännu hårdare regler för hur vi som lag ska vara för att vi ska kunna hålla så bra bubbla som möjligt för att minimera risken att bli smittade. Jag känner mig väldigt trygg med den planen vi har satt upp internt.

Hur ser du på att få ditt genombrott en sådan här säsong, med pandemi och viss osäkerhet om framtida tävlingar?

– Så är det absolut. Förra säsongen fick ett väldigt abrupt slut från ingenstans, så nu vill man bara tävla och hoppas vi får tävla så mycket som möjligt. För vi vet ju inte vad som kommer eller hur världen ser ut framöver. Jag försöker bara vara här och nu och ta varje helg som den kommer, så får man se hur världsläget ser ut framöver.

Öberg också trygg

Hanna Öberg håller med sin lagkamrat.

– Jag känner mig trygg och säker med det vi håller på med inom skidskyttet. Vi flyger ju chartrat plan till exempel ner till Österrike som är nästa tävling efter Finland. Jag har ingen insyn i de regler som gäller inom Fis, men de riktlinjer vi har inom skidskyttet fungerar bra hittills tycker jag, säger hon till SVT Sport.

KLIPP: Johanna Skottheim efter pallplatsen (28 november 2020)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Johanna Skottheim efter pallplatsen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer