Johanna Skottheim trött efter tävling. Foto: Bildbyrån.

Skottheim har stått över flera tävlingar – osäker form inför VM

Uppdaterad
Publicerad

Hon gjorde succé i inledningen av säsongen. Men i Oberhof tvingades skidskytten Johanna Skottheim dra i bromsen och stå över flera tävlingar.

Nu är frågan om hon hinner hitta formen till VM.

– Det lätta alternativet hade egentligen varit att fortsätta tävla, trots att det inte kändes bra, säger hon.

Johanna Skottheim fick en drömstart på säsongen. Efter två tävlingshelger låg 26-åringen från Transtrand överraskande trea i den totala världscupen efter bland annat karriärens första pallplats och ytterligare två topp-5-placeringar.

Sedan gick det tyngre.

I Oberhof hamnade Skottheim utanför topp-50 i de inledande två tävlingarna och veckan efter kom beskedet att hon inte skulle stå på startlinjen eftersom hon inte kände sig ”100 procent”.

– Känslan i kroppen har inte varit helt hundra och då är det svårt att prestera på den här nivån. För att jag ska göra det var vi tvungna att försöka ge kroppen lite mer ro, för att kunna komma tillbaka, säger Skottheim.

Hon stod över den avslutande helgen i Oberhof – tränade inte alls den veckan – och stod även över de inledande tävlingarna i Antholz.

– Det är ju egentligen det svåraste som finns att stå över lopp. Det lätta alternativet hade egentligen varit att fortsätta tävla, trots att det inte kändes bra. Men samtidigt vet jag att för att prestera så måste jag vara på min normala nivå och det har jag inte varit.

Viktigt att upptäcka i tid

Landslagsläkaren Lykke Tamm var med och tog beslutet.

– Det är så lätt om man bryter benet, då ser alla att ”nu kan du inte ställa upp”. Men känner man sig sliten kanske man tänker ”jag är nog bättre i morgon”. Men vi diskuterar alltid tillsammans och bestämmer tillsammans – som enskild aktiv är det svårt att ta det beslutet, säger Tamm och fortsätter:

– Det som är viktigt är att man upptäcker det i tid, ökar på återhämtningen och börjar om igen. Gör man det i tid så brukar det inte vara så långvarigt.

Johanna Skottheim fanns åter på startlinjen först under det sista loppet inför VM – stafetten i Antholz. Mer nervös ”än någonsin tidigare” gjorde hon en helt klart godkänd insats – inte minst på vallen där hon var felfri. I spåret tappade hon en del, men var trots allt nöjd.

– Jag tycker ändå att det är helt okej, sista varvet hade jag velat kunna växla tempo lite mer än jag gjorde. Men det var ändå ett steg i rätt riktning, säger hon.

”Litar på teamet”

Att Skottheim kunde leverera tio träff trots nervositeten och den höga höjden i Antholz gav självförtroendet en skjuts.

– Även om jag inte tränat så mycket skytte heller den senaste tiden så klarar jag av att hantera det. Det är en stressig situation när alla kommer in till vallen samtidigt, men jag har verkligen fokus på mitt och jag vet att jag kan göra rätt saker på vallen.

TT: Kommer du kunna köra på enligt plan nu in mot VM?

– Jo, jag tror ändå att jag kommer kunna köra på utefter planen som vi har lagt. Jag litar på att teamet runt mig har gjort en plan som är den bästa för mig.

VM inleds i slovenska Pokljuka den 10 februari.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer