Samuelsson spurtar hem vinsten i Kontiolahti. Foto: TT

Ny svensk medalj – Sebastian Samuelsson tog Sverige till silver

Uppdaterad
Publicerad

Det såg mörkt ut för Sverige.

Men snabb skidåkning av Martin Ponsiluoma och en fenomenal sistasträcka av Sebastian Samuelsson gjorde att det blev en rysare till slut – som ledde till ett historiskt silver.

–Det är ett helt perfekt lopp han gör, säger SVT Sports expert Björn Ferry.

Det började tungt för Sverige. Peppe Femling sköt tre bom i det första, liggande skyttet – och växlade först som elfte åkare.

Men Jepser Nelin stod för en fullt godkänd sträcka, och behövde bara ett extraskott på sina två skytten, och åkte upp Sverige till åttonde plats.

Felfritt av Samuelsson

Martin Ponsiluoma hade en del problem på vallen och behövde totalt tre extraskott, men hade bra fart i spåret och när han växlade över till Sebastian Samuelsson så var Sverige på sjätte plats, med 17 sekunder upp till det ryska laget på tredje plats.

Och efter Sebastian Samuelssons snabba och felfria skyttet på liggande var Sverige helt plötsligt uppe på tredje plats – och när både den italienske och franske åkaren bommade flera skott så var medaljen klar. Samuelsson lämnade vallen på tredje plats, bara tre sekunder bakom ryske Eduard Latypov på andra plats.

– Jag kände mig förvånansvärt cool ändå. Jag kände att jag bara skulle göra min grej, och då blir det bra, sade Samuelsson till SVT Sport efter loppet.

– Han är helt galen, alltså! Är det nån man inte vill möta på ett sistaskytte eller spurtvarv så är det nog ”Sebbe”, säger Peppe Femling till SVT Sport.

Latypov orkade aldrig

Och Samuelsson behövde inte lång tid på sig att gå om och förbi Latypov.

Latypov orkade inte alls hänga på, och silvret togs utan att det knappt blev spännande i slutet, och han kunde korsa mållinjen med en svensk flagga i handen.

– Jag märkte direkt att jag var starkare än ryssen, och så hade jag väldigt bra skidor också, säger Samuelsson till SVT Sport.

– Fantastiskt, säger SVT Sports expert Björn Ferry.

– Det är en helt otrolig sträcka han gör.

Norge tog guld

Silvret är Sveriges bästa insats någonsin i en herrstafett i skidskytte-VM. De tog dock guld i OS 2018. Totalt har Sverige nu tagit sex medaljer i detta mästerskap – bäst genom tiderna.

– Nu har det ju blivit så mycket medaljer så man nästan räknar med att det ska komma i varje tävling. Men det är ju historiskt bra detta, säger Ferry.

Norge tog ett överlägset guld, och det blev ett ryskt brons.

Svenska medaljer i VM

Brons i mixedstafetten: Martin Ponsiluoma, Sebastian Samuelsson, Linn Persson, Hanna Öberg

Guld i herrarnas sprint: Martin Ponsiluoma

Silver i herrarnas jaktstart: Sebastian Samuelsson

Silver i damernas distans: Hanna Öberg

Brons i singelmixedstafett: Sebastian Samuelsson, Hanna Öberg

Silver i herrstafetten: Peppe Femling, Jesper Nelin, Martin Ponsiluoma, Sebastian Samuelsson

(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.