Sebastian Samuelsson tog Sverige till seger i stafetten. Foto: Bildbyrån

Svensk stafettseger efter kaos vid sista skyttet

Uppdaterad
Publicerad

Sebastian Samuelsson säkrade en svensk stafettseger i Hochfilzen – trots stort kaos i det sista skyttet. En funktionär stod i vägen för Johannes Thingnes Bö – innan Samuelsson hade stora problem med sitt gevär.

– Jag fipplar med extraskotten och blir mer stressad ju mer jag fipplar, säger Samuelsson till SVT Sport.

Sebastian Samuelsson gick ut i ledning på sin sträcka tillsammans med Norges Johannes Thingnes Bö i vad som blev en nordisk duell.

Samuelsson sköt fullt i det liggande skyttet medan Bö bommade en. Men de båda var återigen tillsammans när det var dags för sista skyttet, i stående.

Där stod först en funktionär i vägen och sopade när Bö skulle ställa sig på sin matta. Därefter bommade både Samuelsson och Bö två skott, men när det var dags för reservskotten strulade det rejält för Samuelsson som hade problem med geväret.

Första stafettsegern på två år

Men trots det satte han sina två reservskott och gick ut i en ledning på 16 sekunder före Bö som tvingades till en straffrunda.

Den ledningen behöll Samuelsson och säkrade den första svensk stafettsegern på två år, före Norge och Tyskland.

– Det är ett drömläge för mig att gå ut med Norge och Johannes. Jag försökte verkligen sätta skotten i liggande och hängde med bra där.

Vad hände vid sista skyttet?

– Jag tänkte att det dummaste jag kan göra är att ta det lugnt och låta Johannes gå ut i sitt tempo. Jag försökte sätta lite press men tyvärr bommar jag. Jag var skakig på handen fipplar med extraskotten och blir mer stressad ju mer jag fipplar, säger Samuelsson.

Lagkamraterna följde det sista skyttet med spänning.

– Jag blev lite nervös när han fipplade med extraskotten men han löser det galant, säger Martin Ponsiluoma.

Femling öppnade starkt

Peppe Femling inledde stafetten med fem träff i första skyttet och två i det andra. Han kunde lämna över till Jesper Nelin som sexa, endast åtta sekunder efter ledande Norge efter ett fint sistavarv.

– Repet gick i slutet av backen och jag fick gräva djupt. Men det blev inte så mycket tid, det var bra, säger Femling.

Jesper Nelin sköt snabbt ned samtliga i liggande skyttet och stod för en bom i det stående. Han växlade till Martin Poinsiluoma som tedje nation.

– Det känns bra. Jag fick öppna jävligt hårt för att komma i fatt dem. Det kostade lite energi. Jag ville bara komma så nära som möjligt för jag vet att ”Ponsi” lätt går ikapp dem.

Ponsiluoma sköt precis som Nelin snabbt och säkert och gick ut som etta. I det stående skyttet gick det desto sämre med tre bom, men trots det gick Samuelsson ut i förarsätet tillsammans med Norge.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.