Stina Nilsson får chansen att kvalificera sig till världscupen. Foto: Bildbyrån.

Stina Nilsson har fått klartecken att delta i ny tävling

Uppdaterad
Publicerad

Stina Nilsson har fått klartecken att delta i en ny skidskyttetävling.

Expressen uppger att Nilsson tävlar i Östersund 20-21 december.

– Det är en uttagningstävling där det finns möjlighet, beroende på prestation, att kvalificera sig till både IBU-cupen och världscupen, säger förbundets presschef Håkan Blidberg.

Det har hittills bara blivit en tävlingshelg som skidskytt för Stina Nilsson men nu, fyra veckor efter debuten, är det snart dags igen.

Svenska skidskytteförbundet kommer att anordna en tävling på skidstadion i Östersund den 20-21 december, vilket Expressen var först att rapportera om.

Tävlingen, som består av två sprinttävlingar, är en möjlighet att kvalificera sig till världscupen.

– Åkarna måste få tävla så vi kommer att anordna en egen tävling för elitåkarna som vill visa upp sig inför IBU-cupen och världscupen. Tävlingen blir som en observation för att se vilka som kan aktuella att få åka i IBU- och världscup, säger sportchefen Anna-Maria Uusitalo till SVT Sport.

”Jag har inte känt någon stress”

Nilssons enda skidskyttetävlingar var debuten i Idre 14-15 november. Då blev hon elva i sprinten och 27:a i distansloppet.

Fler tävlingar har det inte blivit för Nilsson eftersom IBU-cupen, nivån under världscupen, ställts in fram till nyår på grund av pandemin.

– Jag har inte känt någon stress över att jag inte har tävlat den här tiden. Jag har fortfarande mycket att lära på träningen. Och vi har dessutom haft tävlingsliknande moment på träningen så jag är nöjd med den här perioden efter Idre, säger Stina Nilsson till Expressen.

Totalt kommer 20-25 kvinnliga åkare och 20-25 manliga åkare att tävla i Östersund.

– Vi har ett rankingsystem som vi har tittat lite på. Det är klart att det hade varit kul om alla som ville fick vara med men det är inte möjligt just nu så vi har fått dragit en gräns, säger Uusitalo.

Nilssons delatagande betyder mycket

Hon tror att tävlingen kommer att uppskattas av åkarna.

– De har tränat hela året och det är så klart många som vill tävla, så jag tror att de är positiva till att ordnar något form av race. Många vill också tävla internationellt och då måste vi har något att grunda den uttagningen på.

För tävlingens intresse, vad betyder det att Stina Nilsson är med och tävlar?

– Det betyder mycket. Vi har förstått att hon är spännande. Och så klart behöver hon erfarenhet av att tävla så det här blir ett jättebra tillfälle för henne.

LISTA: Se hur Stina Nilsson ska fixa skyttet

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Se hur Stina Nilsson ska fixa skyttet

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer