Stina Nilsson tog SM-guld i sprint

Uppdaterad
Publicerad

Stina Nilsson skrällde i sprinten och vann före systrarna Öberg i rullskidskytte-SM.

Två bom i första följdes upp med felfritt skytte och 28-åringen var 5,8 sekunder snabbare än tvåan Elvira Öberg.

– Jag är bara så nöjd och glad över hur jag tacklade det, säger Stina Nilsson till SVT Sport.

Sprinten såg ut att bli en duell mellan Elvira och Hanna Öberg, och fram till första besöket på skjutvallen var den förstnämnda snabbare på rullskidorna, 19 sekunder före storasyster Hanna. Där blev det dock en kostsam bom.

I det stående skyttet kom nästa bom för 22-åringen, men där bommade även Hanna Öberg.

En som inte bommade i det stående och sista skyttet var Stina Nilsson. Och efter den felfria skjutningen var avståndet 3,9 sekunder upp till Hanna Öberg som då var i ledning, vilket Nilsson också fick direktiv om inför sista varvet.

– Jag hade ingen aning om att jag sköt för medalj eller guld, när jag gick ut hörde jag speakern säga att det borde föra upp mig på en medaljplats. Jag visste att Elvira låg före mig, men jag kände att jag har mycket krafter kvar så jag förstod att det skulle bli tajt, säger hon och fortsätter:

– När jag kom i mål trodde jag inte att det skulle räcka till guldet. Jag vet hur stark Elvira är på sista rundan.

Stina Nilsson var 5,8 sekunder före Elvira Öberg, som blev tvåa. Därmed är första SM-guldet i skidskytte ett faktum för Stina Nilsson, som 2020 valde att sadla om till skidskytte.

Hanna Öberg trea

Stina Nilsson själv var dock förvånad över lördagens sprintseger.

– Det går inte att förklara … jag är bara så nöjd och glad över hur jag tacklade det, jag åkte precis så som jag vill åka. Att få skjuta fullt i sista serien var så roligt.

– Om jag ska vara lite kritisk mot mig själv så var det två dåliga skott. Men jag är glad över hur jag la dem bakom mig, jag tar inte med mig bommarna ut i spåret och det är jag otroligt nöjd över.

Hanna Öberg bommade ett skott och slutade trea. 9,5 sekunder efter Stina Nilsson.

”Var ganska kalvig”

Stina Nilsson berättar för SVT Sport att hon haft en optimal försäsong.

– Min sommar har varit väldigt bra. Jag står på en stabilare grund som skidskytt. I fjol var jag ganska ”kalvig” på passen. Det tog mycket energi att vara på rätt plats vid rätt tillfälle, det var mycket rutiner. Jag vet att jag kan svaja på vallen, men jag känner att jag har en trygghet i det jobbet vi gör och den träningsfilosofin vi kör på.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.