Stina Nilsson om sportbytet: ”Kommer ta tid”

Uppdaterad
Publicerad

Stina Nilsson behövde en ny utmaning och slängde upp ett gevär på ryggen.

För SVT Sport berättar stjärnan om vad som irriterat henne mest efter bytet av sport.

– Jag blir nästan frustrerad över folk som tror att jag tror, att det här kommer att ske i en handvändning, säger Nilsson.

Stina Nilsson valde att lämna en framgångsrik karriär som längdåkare för att i stället greppa ett gevär och skola om sig till skidskytt. Efter flera VM- och OS-medaljer behövde den nu 27-åriga kullan en ny utmaning.

Men hon skulle inte kalla det för att hon var mätt som längdåkare, berättar Stina Nilsson i SVT Sports serie ”Vinterstjärnan”.

– Jag insåg att jag aldrig skulle kunna toppa det. Det är lite som när man är ute i fjällen och det är jättekul att bestiga en topp en gång. Men där från toppen ser man ett annat berg som man skulle vilja testa att komma till. Det är mer en hunger för något nytt, än en mättnad över något annat.

”Frustrerad över folk”

Stina Nilsson är förberedd på en tuff resa, den att etablera sig som skidskytt. Något som kan irritera henne, är att andra verkar tro att hon tar enkelt på den uppgiften.

– Jag är jätteödmjuk inför att den här processen kommer att ta tid. Jag blir nästan frustrerad över folk som tror att jag tror, att det här kommer att ske i en handvändning. Jag tror att det kommer att bli en tålamodskrävande uppgift och jag är villig att anta den utmaningen, säger Nilsson

Inget sikte på VM

Det är i februari som säsongens stora höjdpunkt kommer för skidskyttarna, nämligen VM i slovenska Pokljuka. Men inte för Stina Nilsson, enligt henne själv, som inte ser att hon kommer att vara redo för den uppgiften.

– Mitt mål med säsongen är att identifiera mina styrkor och svagheter som skidskytt, så att jag inför nästa år kan komma med mer kött på benen och då veta vad jag behöver bli bättre på. Jag kan absolut inte säga att VM är mitt stora mål för jag ser inte att mina chanser och min kapacitet kommer att räcka till i dagsläget.

Se hela avsnittet av ”Vinterstjärnan” med Stina Nilsson i SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.